Алкоголь при застуді: що можна пити

Алкоголь відомий з найдавніших часів як засіб, що допомагає при застуді, надає бадьорість і бере участь в лікуванні багатьох захворюваннях. Значно пізніше стали очевидні і інші його негативні якості. У сучасному світі думка про це хімічному з’єднанні однозначно негативне. Алкоголь вважається отрутою, здатною при регулярному вживанні призвести до ураження внутрішніх органів і мозку, залежності, що призводить до деградації особистості.

Незважаючи на прийняті закони в багатьох країнах, що забороняють вживання алкоголю, мільйони людей у всьому світі продовжують щодня його вживати, не відмовляючи собі в цьому навіть під час хвороби. Застуда при цьому є, мабуть, єдиним станом, при якому в деяких випадках застосування алкоголю може бути виправдане. Насамперед, йдеться про напої, що володіють зігріваючим, імуностимулюючу, протизапальну дію. Ними є гаряче пиво, глінтвейн, грог, пунш.

Профілактика застуди

Ефективність цих засобів найбільш виражена при перших симптомах застуди, коли в результаті переохолодження пацієнт відчуває нездужання, озноб, першіння в горлі, нежить. Прийом алкогольних напоїв саме в перші години після переохолодження і може з’явитися тим профілактичним засобом, який сприятиме зігрівання організму, припливу крові і боротьби з патогенними мікроорганізмами.

До складу глінтвейну входить сухе або напівсухе червоне вино, яке є дезінтоксикаційну засобом. Крім того, обов’язкові компоненти – мед, спеції, приправи, фрукти.

Всі ці складові підсилюють корисні властивості цього напою, як і гаряча температура при вживанні.

Можна пити при застуді в якості профілактики та гаряче пиво. Застосування цього напою при симптоматичному лікуванні сухого кашлю дуже популярно. Для посилення корисних властивостей гарячого пива рекомендують додавати ложку меду на склянку або використовувати його вприкуску з пивом. Кількість глінтвейну або пива, рекомендованих в цьому випадку, не повинна перевищувати 150-200 мл.

Аналогічною дією володіють пунш і грог, широко поширені в Центральній Європі і Великобританії. При перших ознаках застуди для приготування пуншу в склянку з гарячим чаєм додають 50 мл рому, 100 мл червоного вина, апельсин і лимон, Профілактика застудидоводять до кипіння і вживають маленькими ковтками також в гарячому вигляді. Гарячий грог готують з використанням коньяку та меду, додаючи їх в чай. Кількість алкогольних напоїв, рекомендує в цих випадках, не повинно перевищувати 200-250 мл.

Існують дослідження американських вчених, присвячені впливу алкоголю на лікування застуди та ГРВІ, де дослідним шляхом доведено, що саме на етапі профілактики міцні спиртні напої (горілка, віскі, ром) в кількості 50 мл можуть виявитися корисними. Пояснюється це позитивна дія алкоголю його здатністю збільшувати кислотність плазми крові. Зсув кислотно-лужної рівноваги в кислу сторону сприяє збільшенню вироблення інтерферонів, а значить, підвищення захисних сил організму.

Негативне дію при застуді

Деякий час існувала гіпотеза, за якою позитивний вплив міцних алкогольних напоїв аргументувалося їх дезинфікуючим і антисептичну дію на слизову оболонку горла. Однак більшість вчених дотримуються думки, що вплив алкоголю на запалену слизову призводить до збільшення її набряклості і, отже, погіршення стану.

Крім того, алкоголь є вираженим діуретиком, виводить з організму рідину і призводить до сухості слизових. Саме такий стан слизових є доброчинної середовищем для вірусів і бактерій. Отже, застосування алкоголю на етапі лікування є невиправданим рішенням. Відповіддю на питання, чи можна пити при застуді, є категоричне заперечення.

Говорячи про негативну дію алкоголю при застуді, необхідно зупинитися на його вплив на температуру тіла. Гіпертермія, будучи захисним механізмом у боротьбі з патогенними збудниками, у деяких випадках сягає високих цифр, що значно погіршує стан пацієнта. Завдяки дії на серцево-судинну систему прийом алкоголю призводить до додаткового підвищення температури тіла.

Випиваючи навіть невелика кількість міцного напою під час застуди, необхідно враховувати цей можливий ризик підвищення температури тіла.

Тим більше що передбачити ступінь її підвищення не представляється можливим. Реакція організму може виявитися непрогнозованою.

Вкрай важливим обмеженням прийому алкоголю при застуді є протипоказання його прийому разом з багатьма лікарськими засобами, які зазвичай призначаються при даних симптомах.Обмеження прийому алкоголю

Поєднання алкоголю з антибіотиками призводить до посилення токсичної дії препарату на нирки і печінку. Таке ж негативний вплив має алкоголь у поєднанні з нестероїдними протизапальними засобами. Навіть безпечний препарат парацетамол може виявитися токсичним при сумісному прийомі з алкоголем.

Протипоказання

Навіть на етапі профілактичних заходів, коли симптоми виражені незначно або відсутні, алкоголь протипоказаний

  • дітям;
  • вагітним і годуючим матерям;
  • пацієнтам з цукровим діабетом, оскільки алкоголь знижує вироблення інсуліну і, отже, підвищує вміст цукру крові;
  • пацієнтам з серцево-судинною патологією, артеріальною гіпертензією будь-якого генезу;
  • патологією шлунково-кишкового тракту, перш за все, виразковими станами, патологією печінки;
  • при прийомі лікарських засобів, які не можуть поєднуватися з алкоголем (антигістамінні засоби, гіпотензивні, седативні та ін).

Нерідко вживання алкоголю є нормою життя пацієнта, а денна кількість його складає не менш 300 мл міцних напоїв. Наявність застуди в цьому випадку повинно стати приводом відмовитися від вживання цих напоїв на час лікування, і задуматися про необхідність робити це надалі.

Залишити відповідь