чи Можна їсти кавун при панкреатиті підшлункової чи ні

Кавун при панкреатиті може нести як позитивний, так і негативний ефект. Сприятливий вплив на організм обумовлюється тим, що м’якоть такого продукту не збагачена білками і жирами, які негативно впливають на слизову підшлункової залози і можуть ускладнити перебіг недуги. Негативна дія кавуна полягає в тому, що він містить велику кількість вуглеводів як простих, так і складних. Це, в свою чергу, може погано впливати на виділення панкреатичного соку.

  • Застосування продукту
  • Вибір продукту

Саме з цих чинників, перш ніж починати вживання в їжу такий ягоди, необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем. Це необхідно не тільки для того, щоб фахівець встановив рекомендовану кількість цього продукту, яке можна їсти протягом доби, але також для того, щоб виявити індивідуальну непереносимість.

Застосування продукту

Негативний вплив кавуна на підшлункову залозу при гострому панкреатиті обумовлюється тим, що його м’якоть містить такі харчові волокна, які можуть стати причиною підвищеного газоутворення. Якщо пацієнт не скористається рекомендаціями лікаря і з’їсть навіть невелика кількість ягоди, то велика ймовірність появи таких неприємних наслідків, як:

  • збільшення розмірів живота;
  • часті позиви до дефекації, калові маси при цьому будуть мати вид діареї;
  • сильні кишкові коліки.

Після стихання запального процесу фахівцем розглядається варіант введення в дієтичне харчування невеликої кількості кавуна або кавунового соку. Але це дозволено лише при легкому перебігу гострої форми або в фазу ремісії хронічної.

Багатьох пацієнтів цікавить питання – чи можна їсти кавун при хронічному перебігу запалення підшлункової залози? Під час ремісії панкреатиту ніяких обмежень щодо прийому в їжу кавуна – ні. Але пацієнта рекомендується ретельно стежити за тим, щоб насіння кавуна не потрапили всередину організму. У випадках, коли у людини розвиваються вищевказані наслідки, необхідно якомога швидше відмовитися від цієї ягоди і повністю виключити її з раціону.

Кавун при хронічному панкреатиті, а також при легкому перебігу гострої форми дозволений тільки в свіжому вигляді, ні в якому разі не можна вживати його консервованим. Але незважаючи на це, з нього можна робити соки, желе, варення і муси.

Подібна ягода вважається відмінним сечогінним засобом і носієм фолієвої кислоти. Саме вона підвищує інтенсивність перетравлення білків і сприяє лактації. Також кавун містить антиоксиданти, які беруть участь в усуненні будь-якого запального процесу, зокрема на підшлунковій залозі, а також перешкоджають формуванню пухлин і уповільнюють процеси старіння організму. Крім цього, подібна ягода вважається джерелом магнію, підсилює всмоктування корисних мінералів і елементів, бере участь в регуляції серцевого ритму, а також попереджає формування в нирках і жовчних протоках.

Допустима кількість споживання кавуна варіюється від ста п’ятдесяти грамів до півтора кілограм на добу. Обсяги споживання встановлюються тільки лікарем.

Вибір продукту

Поради щодо вибору кавуна
Поради щодо вибору кавуна

Для того щоб такий продукт сприятливо впливав на організм під час перебігу панкреатиту, необхідно правильно його вибирати. Перед тим як купувати кавун потрібно:

  • ретельно оглянути ягоду – плід не повинен мати тріщин і плям;
  • звернути увагу на забарвлення – він повинен бути інтенсивним;
  • визначити стигла ягода чи ні – для цього можна провести нігтем по шкірці, на стиглої залишиться подряпина;
  • правильно вибрати місце купівлі – ні в якому разі не можна купувати кавун в точках, розташованих біля проїжджої частини.

Але головне, кавун можна і потрібно вибирати самостійно, а не довіряти цей процес продавцю. Категорично заборонені до вживання нестиглі кавуни, особливо ті, які містять прожилки жовтуватого відтінку на м’якоті. Зберігати його необхідно при кімнатній температурі.

Для всіх пацієнтів, у яких був діагностований панкреатит, повністю під забороною ранні сорти кавунів. Це пояснюється тим, що такі ягоди можуть містити в собі високу концентрацію нітратів, які можуть стати причиною важкого отруєння навіть у здорової людини.

З усього вищесказаного випливає, що відповідь на питання чи можна їсти кавун при панкреатиті буде позитивним. Головне дотримуватися допустимі обсяги споживання і правила вибору ягоди.