Дієта і харчування при ерозивно гастриті, що можна їсти

Ерозивний гастрит – це хронічний недуга, який крім появи запалення на слизовій шлунка, відрізняється від інших різновидів подібного розладу тим, що відбувається формування ерозій або невеликих виразок, які в занедбаному стані можуть призвести до внутрішньої кровотечі. Спеціально розроблений раціон харчування сприяє швидкому одужанню і подовженню періоду ремісії. Дієту при ерозивно гастриті шлунка пацієнтам необхідно дотримуватися протягом усього життя. В іншому випадку неодмінно настане загострення захворювання.

  • Дієтотерапія та ерозивний гастрит
  • Харчування при хронічному перебігу
  • Харчування при різновидах хвороби

Основні вимоги до живлення:

  • часте і дробове споживання їжі. Рекомендується харчуватися кожен день в один і той же час. Остання трапеза повинна бути за кілька годин до сну;
  • повне виключення дуже гарячих або холодних страв, оскільки вони дуже сильно шкодять ураженої слизової. Найбільш прийнятна температура їжі становить тридцять сім градусів;
  • повна відмова від переїдання та великих перерв між їжею;
  • ретельне пережовування продуктів. Якщо це з якихось причин неможливо, то страви слід їсти тільки в протертому вигляді;
  • дуже важливим є спосіб приготування їжі, її необхідно вживати у вареному або запеченому вигляді, а також дозволяється приготування страв на пару. Смажені та жирні страви перетравлюються набагато довше, чого показано повне обмеження від них. Однак не заборонено один раз в тиждень є тушковані страви;
  • під сувору заборону потрапляють продукти з великим вмістом масла і спецій, до них можна віднести і фастфуд. Також небажано пити міцного чаю і кави, алкоголю і солодких газованих напоїв.

З цього випливає, що харчування при ерозивно гастриті в основному спрямоване на виключення грубої їжі, що може стати причиною механічного, термічного та хімічного подразнення ураженої оболонки.

Дієтотерапія та ерозивний гастрит

Рекомендації щодо раціону харчування при лікуванні такого розладу безпосередньо залежать від ступеня його протікання. Наприклад, при гострому протіканні показана дуже строга дієта, а при хронічній формі дещо розширюється щадний раціон харчування.

Основні принципи дієти при ерозивно гастриті
Основні принципи дієти при ерозивно гастриті

Незалежно від характеру перебігу, усунення неприємної симптоматики за допомогою дієтотерапії передбачає довічне виключення жирної і смаженої їжі, спиртовмісних напоїв, газованої води і пристрасті до нікотину.

При складанні індивідуального дієтичного столу, гастроентерологи завжди враховують, який кислотністю шлункового соку супроводжується хвороба. При високому вмісті соляної кислоти раціон спрямований на її нейтралізацію, а в протилежній ситуації слід підвищити функціонування непошкоджених тканин і залоз слизової.

Незалежно від форми недуги, дієта при ерозивно гастриті шлунка передбачає повну відмову від:

  • свіжого хліба і хлібобулочних виробів;
  • жирних і наваристих бульйонів на основі м’яса, грибів і риби;
  • кислих перших страв;
  • сортів м’яса і риби з високим вмістом жиру;
  • деяких каш, наприклад, ячної і кукурудзяної, пшоняної і перлової;
  • молочної та кисломолочної продукції з високою жирністю;
  • деяких сирих овочів і фруктів, серед яких – кислі сорти ягід, помідори і капуста, щавель і редька, цибуля і часник, редис;
  • какаосодержащих напоїв та шоколаду.

Незважаючи на те, що список заборонених продуктів досить великий, залишається велика кількість дозволених інгредієнтів, з яких можна готувати смачні та різноманітні страви. У перелік того, що можна їсти при гастриті входять:

  • вчорашній хліб або сухарі;
  • молочні перші страви з додаванням макаронних виробів або таких круп, як рис, гречка, манка і вівсянка;
  • вершкове масло;
  • нежирна сметана і молоко, вершки і сир;
  • яйця некруто або у вигляді парового білкового омлету;
  • неміцний зелений або трав’яний чай.

При високому вмісті соляної кислоти дозволяється додавати в якості заправки до страв трохи рослинного масла, а при низькій концентрації соляної кислоти – солі, але не більше трьох грамів на добу.

Для досягнення і закріплення позитивного результату таку дієту потрібно дотримуватися протягом трьох місяців. Крім дієтичного харчування, пацієнту необхідно забезпечити повний спокій, зведення до мінімуму важких фізичних і емоційних навантажень, а також достатня кількість сну.

Харчування при хронічному перебігу

Лікування і харчування при протіканні хронічного ерозивного гастриту повністю залежить від стадії перебігу. При загостренні вираження симптоматики, призначається лікувальне голодування, яке триває кілька днів. Після чого потрібно дотримуватися принципи як при гострому перебігу, які були описані вище. Таке суворе харчування при ерозивно гастриті шлунка потрібно дотримуватися не менше трьох тижнів.

Після усунення прояви запалення, раціон трохи розширюють, проте споживання їжі залишається щадним, частим і дробовим. Під повною забороною всі так само залишаються — маринади і копченості, гострі соуси і майонез, консерванти і фрукти з шкіркою, кондитерські вироби та алкоголь. Також слід звести до мінімуму споживання жирних страв.

При хронічному перебігу запального процесу з високою кислотністю можна є:

  • дієтичні сорти м’яса і риби, мова та печінку;
  • молоко;
  • яйця у відвареному вигляді або як омлет;
  • білий хліб у вигляді сухарів;
  • фрукти, після попередньої термічної обробки;
  • овочеві пюре, а також запечені чи тушковані овочі;
  • протерті каші з дозволених круп;
  • свіжовичавлені соки. При їх сильної концентрації рекомендується розбавляти їх очищеною водою.

У випадках діагностики хронічного перебігу подібного захворювання з низькою кислотністю, дієта при ерозивно гастриті передбачає споживання:

Мед при ерозивно гастриті можна тільки рідкий
Мед при ерозивно гастриті
можна тільки рідкий

  • перших страв на основі знежирених бульйонів;
  • молочної та кисломолочної продукції з низьким відсотком жирності;
  • тушкованих або запечених овочів, дієтичних сортів м’яса і риби;
  • гарнірів з каш, але без будь-яких домішок;
  • свіжих овочевих салатів, в які можна додати трохи рослинного масла;
  • меду, але тільки в рідкому вигляді, сухофруктів, домашнього варення;
  • міцного зеленого чаю.

Харчування при різновидах хвороби

В гастроентерології є кілька різновидів перебігу запалення слизової оболонки з утворенням ерозій:

  • ерозивний антральний гастрит – при якому пошкоджується тільки самий нижній відділ шлунка;
  • ерозивно-геморагічний гастрит, протікає з періодичним виникненням крововиливів;
  • ерозивний рефлюкс-гастрит – відрізняється тим, що відбувається зворотний закид вмісту дванадцятипалої кишки в порожнину шлунка.

Харчування при антральному гастриті обмежує споживання жирних сортів м’яса, кислих продуктів, в тому числі і молочних. При загостренні прояву симптоматики лікарями настійно рекомендується харчування невеликими порціями в напівлежачому положенні тіла. Основною метою такого харчування вважається стимуляція виділення ферментів шлунка і позбавлення стінок цього органу від механічного подразнення твердою їжею.

Рефлюкс-гастрит – це основна причина формування ерозій на оболонці шлунка. Процес закидання вмісту 12-палої кишки в область ураженого органу обумовлюється пристрастю до нездорової їжі і шкідливим звичкам. Саме на тлі цих факторів, перші кілька днів після появи характерної симптоматики, пацієнтам показано лікувальне голодування. Це означає, що забороняється що-небудь їсти, а пити можна тільки очищену воду або трав’яний чай.

Подальше лікування ерозивного рефлюкс-гастриту за допомогою дієти полягає в частому і дробовому харчуванні. З продуктів переважні тільки ті, які відварені або приготовані на пару. В цілому щадне харчування буде мало чим відрізнятися від раціону як при антральному ерозивно гастриті. Тривалість лікування становить приблизно один місяць.

Щадний раціон при ерозивно-геморагічний перебігу запалення слизової – це основа досягнення якнайшвидшого одужання. Пацієнту потрібно відмовитися від смажених страв, консервованих і маринованих продуктів, а також спецій і солі. Для заповнення втрати крові рекомендовано споживання солодких сортів яблук, в запеченому вигляді, і страв з печінки. Замість чаю краще всього пити трав’яні відвари і настої. Єдиною відмінністю в харчуванні є те, що не заборонено їсти яйця в сирому вигляді.

Зразкове меню на тиждень при будь-якому перебігу захворювання може призначати тільки лікар, грунтуючись на загальному стані пацієнта, інтенсивності прояву симптоматики, індивідуальної нестерпності того або іншого продукту і з якою кислотністю протікає хвороба. Крім цього, хороших результатів можна домогтися, використовуючи рецепти народних засобів медицини.

Пацієнтам з ерозивним гастритом слід мати на увазі, що недотримання правил харчування може викликати появу рецидиву хвороби. Однак повністю позбавляти організм їжі теж не можна. Після настання тривалої і стійкої ремісії можна вводити до раціону ті продукти, які не входять в список дієтичних. Але робити це краще всього тільки після консультування з лікарем.

Залишити відповідь