Дієта і харчування при гастриті і виразці шлунка, що можна їсти

Досить часто запальний процес в оболонці шлунка, при несвоєчасному або неправильному лікуванні, а також коли гастрит протікає в хронічній формі, супроводжується приєднанням вторинної розлади. Найпоширенішим такою недугою є виразкова хвороба, в кілька разів рідше зустрічається одночасне ураження цього органу і дванадцятипалої кишки. Це пояснюється тим, що при протіканні основного розлади – гастриту, відбувається зниження імунітету, внаслідок чого організм піддається впливу хвороботворної бактерії. Цьому також сприяє тривалий прийом лікарських препаратів, ведення нездорового способу життя і неправильний раціон.

  • Рекомендований режим харчування
  • Які продукти можна їсти
  • Що забороняється їсти

З усього вищесказаного випливає, що для усунення не тільки клінічної картини, але і хвороботворного процесу, необхідно дотримуватися правила щадного режиму харчування. У більшості випадків, як лікування застосовується дієтотерапія, яка передбачає застосування дієти номер один.

Рекомендований режим харчування

Цілями такого харчування при одночасному розвитку гастриту і виразки шлунка є:

  • усунення запального процесу;
  • сприяння загоюванню виразок;
  • нормалізація рухової та секреторної функції ураженого органу і кишечника;
  • виняток або нейтралізація впливу агресивних хімічних і термічних подразників на органи травної системи.

Хімічний склад страв згідно такій дієті повинен містити в собі:

  • приблизно сто грам білка – 60% з яких обов’язково повинні бути тваринного походження, решта – рослинного;
  • жирів – не більше 100 грамів. Третя частина – рослинна, решта – тваринна;
  • вуглеводів не менше 400, але не більш як 450 г;
  • кухонної солі – суворо дванадцять грамів;
  • дозволеної рідини – два літри.

Такі показники розраховані на одну добу. Маса денного раціону не повинна перевищувати трьох кілограм, а енергетична цінність страв становить приблизно три тисячі кілокалорій.

Крім цього, дієта при гастриті і виразці шлунка передбачає виконання кількох правил, серед яких:

  • споживання їжі тільки кімнатної температури. Варто звести до мінімуму прийом дуже гарячих або холодних напоїв і страв;
  • приготування їжі повинно здійснюватися тільки щадними способами. Страви повинні бути пропареними, вареними, печеними або тушкованими. Також під час готування слід стежити за тим, щоб не утворювалася груба кірочка. Якщо це неминуче, то її потрібно зрізати;
  • виняток переїдання. Цьому може допомогти дробове харчування невеликими порціями по шість разів на добу. Дуже важливо, щоб остання трапеза була здійснена не менш ніж за дві години до сну;
  • ретельне подрібнення і пережовування продуктів. Це допоможе вберегти уражений орган від негативного впливу грубої їжі.

Пацієнтам не варто очікувати позитивного ефекту від дієтотерапії, якщо вони будуть продовжувати вести нездоровий спосіб життя. Саме з цієї причини, перед призначенням лікування гастриту і виразки, необхідно відмовитися від пристрасті до алкогольних напоїв та тютюнопаління.

Які продукти можна їсти

Зразкове меню на тиждень при дієті №1
Зразкове меню на тиждень при дієті №1

При перебігу гострої форми, а також при загостренні виразкової розлади шлунка і гастриту, дієтичний стіл №1 передбачає введення у раціон продуктів і страв:

  • легкі перші страви на основі овочевих бульйонів. У них не забороняється додавати трохи відвареного м’яса дієтичних сортів, варених яєць або вершків;
  • овочі в подрібненому вигляді — ідеальним варіантом є приготування рагу з додаванням невеликої кількості масла;
  • фрукти, але тільки після проходження термічної обробки;
  • напіврідкі і в’язкі каші. Рекомендується вживання манки, гречки, вівсянки і рису на водній основі або на молоці;
  • кориця і сухофрукти, можуть вживатися в їжу, але тільки після попереднього подрібнення;
  • дієтичні різновиди м’яса і риби, з яких перед вживанням необхідно знімати шкірку і видалити сухожилля;
  • знежирена молочна та кисломолочна продукція;
  • підсушений хліб або сухарі, печиво без добавок і домішок, домашній бісквіт;
  • кріп і петрушка;
  • яйця відварні некруто або у вигляді парового омлету;
  • мед і варення;
  • кольорова або брюссельська капуста, приготована в пароварці;
  • макаронні вироби;
  • вершкове масло і рафіновані рослинні масла, але тільки в обмежених кількостях;
  • очищена вода без газу, свіжовичавлені соки, неміцний чай, какао, розведене водою або молоком, компоти і киселі з некислих компонентів;
  • лікарські відвари і настої з трав і рослин, які можна рецептами народної медицини.

Замість звичайної кухонної солі, показано застосування морської. Щоб позбутися від гастриту і виразкової хвороби за допомогою дієтотерапії, лікарі рекомендують завести пацієнтам зошит, в якій необхідно вказувати час прийому їжі і інгредієнти страв. Це допоможе лікарю для розширення раціону та виявлення індивідуальної нестерпності того або іншого продукту.

Що забороняється їсти

Незважаючи на те, що дієта №1 є різноманітної і корисної, в список заборонених інгредієнтів входить велика кількість продуктів харчування, зокрема:

  • наваристі м’ясні, рибні або грибні бульйони, а також перші страви, до складу яких входить капуста;
  • жирні або жилаві сорти м’яса і риби;
  • копченості та консерванти;
  • деякі овочі, незалежно від способу їх приготування. Наприклад, огірки і цибуля, ріпа і редька, шпинат і гриби, щавель і капуста;
  • мариновані або квашені овочі;
  • фрукти в сирому або не протертому вигляді;
  • смажені яйця;
  • хліб і хлібобулочні вироби на основі здобного або листкового тіста;
  • бобові культури;
  • деякі крупи – ячна, перлова, кукурудзяна і пшоно;
  • молочна продукція з високою жирністю і кислотністю;
  • солоні та гострі тверді сири;
  • збагачені клітковиною фрукти;
  • шоколад і морозиво;
  • гострі і томатні соуси;
  • газовані напої, квас, міцний чорний чай і кава, алкоголь.

Дієтичний стіл №1 має декілька варіацій – №1а і №1б. Перша різновид такої дієти спрямована на споживання страв тільки в рідкому або кашеобразном вигляді, а також в якості протертого пюре. При цьому під забороною залишаються овочі і фрукти в будь-якому вигляді, хліб. Харчуватися необхідно дуже маленькими порціями, по сім разів на день. Подібне харчування є дуже суворим, тому його призначають у перші кілька тижнів загострення і протікання гострої форми гастриту або виразкової хвороби. Дієта №1б відрізняється тільки калорійність страв, вона становить 2600 кілокалорій.

При правильному дотриманні дієти без допущення похибок, можна позбутися від неприємної симптоматики подібних захворювань через два тижні з моменту призначення такого харчування. Однак тривалість такої терапії та розширення раціону носить індивідуальний характер для кожного пацієнта, а всі зміни в дієту може вносити тільки лікуючий лікар. Це пояснюється тим, що тільки фахівець зможе визначити ступінь протікання того чи іншої недуги, а також простежити поліпшення стану пацієнта.

Залишити відповідь