Дієта і харчування при гастриті зі зниженою кислотністю

Досить часто запальний процес оболонки шлунка призводить до зниження кислотності виробляється цим органом соку. Це є небезпечним станом, тому що при нормальному вмісті соляної кислоти забезпечується повноцінний захист шлунка, але при недостатній кількості цієї речовини може статися впровадження в мікрофлору ШКТ патологічних мікроорганізмів. Нерідко спостерігається одночасне протікання гастриту з панкреатит, холецистит та залученням до хвороботворний процес 12-палої кишки. Виключити розвиток таких ускладнень допоможе дотримання дієтичного раціону, основною метою якого є повноцінне забезпечення організму вітамінами та поживними речовинами, спрямованими на відновлення ураженої слизової та нормалізацію моторики органів ШКТ.

  • Рекомендований режим харчування
  • Дозволені та заборонені продукти

Рекомендований режим харчування

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю передбачає наступний хімічний склад страв, з розрахунку на одну добу:

  • білки – не більше ста грамів, половина з яких повинна бути тваринного походження;
  • жири – приблизно сто грам, 75% з них – тварини;
  • вуглеводи – не більше 420 грам;
  • соняшникова олія – приблизно дві чайні ложки;
  • енергетична цінність страв не повинна перевищувати три тисячі кілокалорій;
  • споживання рідини – два літри в день;
  • кухонна сіль об’ємом однієї чайної ложки без гірки.

Оскільки таке харчування спрямовано як на усунення прояви неприємної клінічної картини, так і на підвищення кислотності шлункового соку, воно полягає в строгому дотриманні декількох правил:

  • є їжу можна тільки певної температури, зокрема кімнатної. Страви та напої в жодному випадку не повинні бути надмірно холодними або гарячими, так як це ще більше нашкодить оболонці шлунка;
  • для підвищення вироблення соляної кислоти рекомендується ретельне пережовування всіх продуктів;
  • повне виключення з раціону жирних страв і гострих прянощів. Їжа повинна бути тільки пропареної, відварений, протушеної або запеченої;
  • дробове і часте харчування, приблизно по п’ять разів на добу. Це не тільки позбавить пацієнта від переїдання, але і допоможе нормалізації кислотності шлункового соку.

Крім цього, лікувальний ефект від дотримання дієти при гастриті зі зниженою кислотністю не буде досягнутий, якщо пацієнт буде продовжувати вести нездоровий спосіб життя.

При ігноруванні рекомендацій лікаря щодо правил та раціону харчування, а також при найменших погрішностей в дієтотерапії, існує ймовірність розвитку таких наслідків, як:

  • недостатність вітамінів та поживних елементів в організмі;
  • порушення функціонування не тільки шлунку, але і інших органів, які входять до складу травної системи;
  • зниження маси тіла, оскільки після прийому їжі можуть з’являтися такі симптоми хвороби, як нудота і блювання, больові спазми, порушення стільця, відрижка та печія. Але це тільки у випадках недотримання правил дієти;
  • формування виразкового або онкологічного ураження шлунка, що настає внаслідок відсутності будь-якої терапії.

Нерідко погрішності в дієті можуть стати причиною формування більш важкої форми такого розладу, такий як атрофічний гастрит зі зниженою кислотністю. При перебігу такого різновиду захворювання відбувається повна або часткова атрофія клітин слизової оболонки, в залежності від поширення патологічного процесу.

Дозволені та заборонені продукти

Страви з дієтичного стола № 2
Страви з дієтичного стола № 2

Дієтичний стіл №2 при протіканні запалення оболонки при зниженій кислотності включає в себе тільки ті продукти, які зможуть забезпечити організм достатньою кількістю вітамінних комплексів і поживних елементів. Таким чином, харчування при такому захворюванні не забороняє споживання:

  • вчорашнього хліба і хлібобулочних виробів, сухого печива і бісквіта. Хліб можна сушити, це не принесе шкоди шлунку;
  • перших страв пюреподібної консистенції, приготованих на основі овочевих бульйонів;
  • відварених макаронних виробів;
  • нежирних сортів м’яса і риби, їх можна готувати будь-яким способом, але без утворення твердої скоринки;
  • овочів, але тільки після попередньої термічної обробки. Крім цього, дуже важливо їх подрібнити перед вживанням;
  • деяких прянощів, зокрема – лаврового листа, кориці і ванілі;
  • молочної та кисломолочної продукції з низьким відсотком жирності. Допустимим є сир твердих сортів;
  • фруктів в запеченому або протертому вигляді;
  • яєць – зварених некруто або в якості білкового омлету;
  • каш, під час приготування яких дозволено додавання невеликої кількості молока і вершкового масла. У раціоні обов’язково повинні бути присутніми рис, перловка, манка, пшоно, вівсянка і гречка;
  • натурального меду і домашнього варення, зефіру та мармеладу;
  • трав’яного чаю, не кислих компотів і киселів, а також лікарських відварів і настоїв. Приблизно раз в день можна пити какао, але тільки з додаванням молока.

З таких продуктів можна готувати велику кількість смачних і корисних страв, однак складанням приблизного меню при гастриті з низьким вмістом соляної кислоти повинен займатися лікар-гастроентеролог.

Тим не менш харчування при гастриті зі зниженою кислотністю передбачає повну відмову від:

  • борошняних виробів із здобного або листкового тіста;
  • бобових культур;
  • молочних перших страв, а також тих, що приготовані на основі наваристого бульйону;
  • сортів м’яса і риби, що містять в собі багато жиру і сполучної тканини;
  • консервів та копченостей;
  • фруктів у сирому вигляді і сухофруктів;
  • газованої води, квасу і спиртних напоїв;
  • гострих приправ і соусів;
  • смажених яєць;
  • міцного чорного чаю та кави;
  • перлової, кукурудзяного і ячної крупи;
  • морозива і шоколаду;
  • винограду і абрикоса;
  • шпинату і редьки, огірків і часнику, редиски і буряка.

Такі правила споживання продуктів і приготування страв необхідно додержувати при гострому перебігу захворювання, а також в стадії хронічної форми. В період ремісії дозволяється дотримання дієтичного стола №4, який являє собою розширений варіант вищеописаною дієти.

Аналогічною є дієта при атрофічному гастриті зі зниженою кислотністю. Однак такий перебіг недуги нерідко супроводжується кровотечами, що стає причиною розвитку анемії. Для заповнення втрати крові потрібно приймати в їжу певну групу продуктів, які може призначати тільки фахівець.

Дієтичне меню при запаленні оболонки шлунка зі зниженою кислотністю шлункового соку має на увазі харчування п’ять або шість разів на добу, від чого раціон пацієнта повинен бути досить різноманітним. Крім цього, тривалість дієтотерапії індивідуальна, але в більшості випадків не перевищує тритижневого строку. Скласти приблизне меню може тільки лікуючий лікар, який, ґрунтуючись на поліпшення стану свого пацієнта, може дозволити введення нових інгредієнтів, яких немає у списку дозволених. До того ж тільки досвідчений лікар-гастроентеролог може достовірно визначити перебіг гастриту зі зниженою кислотністю, завдяки прояву специфічної клінічної картини та здійснення тестів.

Залишити відповідь