Дієта і харчування при гепатоз печінки, меню, що можна їсти

Гепатоз печінки є важким захворюванням, під час якого відбувається витончення клітин цього органу і скупчення в них великої кількості жиру. Серед широкого спектра факторів виникнення недуги варто виділити безладний прийом лікарських препаратів, багаторічна пристрасть до алкогольних напоїв, а також нераціональний режим харчування і наявність у людини будь-якого ступеня ожиріння. Але в деяких випадках причиною формування може послужити вегетаріанство. Незважаючи на тяжкий перебіг і множинні фактори виникнення такого захворювання, воно є оборотним, чому більшою мірою сприяє правильно підібрана дієта при гепатоз печінки.

  • Режим харчування
  • Дієта №5
  • Заборонені продукти
  • Дозволені продукти
  • Необхідність дієти

Рекомендований режим харчування

Щадне харчування при такому захворюванні ґрунтується на таких правилах:

  • регулювання і приведення в норму всіх функцій ураженого органу;
  • відновлення і нормалізація жирового обміну;
  • стимулювання секреції жовчі, яка грає не останню роль у процесі травлення.

Найчастіше при цьому захворюванні, пацієнтам показаний дієтичний стіл №5. В загальну характеристику такого лікувального харчування входять:

  • калорійність споживаних страв не повинна бути вище трьох тисяч кілокалорій;
  • вуглеводи – не більше 400 гр., четверта частина яких повинна обов’язково ставитися до легкозасвоюваній групі;
  • жири – не більше вісімдесяти грам, половина з них – рослинні;
  • білки – приблизно сто п’ятдесят грам, більше половини повинні бути тваринного походження;
  • температурний режим страв – показано споживання їжі тільки кімнатної температури;
  • сіль – не більше десяти грамів;
  • рідина – не менше 1.5 літра.

Зазначені цифри розраховані гастроентерологами на одну добу.

Крім цього, дієта передбачає виключення з раціону жирних та гострих страв, а також алкогольних напоїв. Пацієнтам рекомендується дробове харчування невеликими порціями, краще всього їсти кожен день в один і той же час.

Раціонально складений гастроентерологами та дієтологами харчування при такому розладі дає можливість не тільки призупинити гальмування патологічного процесу, але і направлена на відновлення уражених тканин печінки.

Дієта №5

Харчування при гепатоз печінки згідно дієтичного столу номер п’ять виключає абсолютно всі продукти, які несприятливо впливають на уражений орган, тобто з вмістом великої кількості таких речовин, як холестерин і пурин.

Продукти з високим вмістом холестерину
Продукти з високим вмістом холестерину

У випадках діагностування хвороби категорично заборонено вживати:

  • смажені страви – вони ускладнюють процес перетравлення їжі;
  • легкозасвоювані вуглеводи – оскільки вони досить швидко трансформуються в жири;
  • такі продукти харчування, які можуть стати причиною виникнення ускладнень недуги;
  • інгредієнти, які тягнуть за собою роздратування оболонки шлунка та посилення вироблення шлункового вмісту. Такий процес, в свою чергу, активізує функціонування ШКТ і може призвести до підвищеного утворення жовчі, тим самим збільшується навантаження на уражений орган;
  • продукти, які призводять до підвищеного утворення газів.

Заборонені продукти

У список заборонених продуктів потрапляють:

  • перші страви, на жирних і наваристих бульйонах;
  • кава, какаосодержащие і газовані напої, виноградний сік;
  • макаронні вироби;
  • субпродукти, – до яких відносять печінка, язик і серце;
  • копченості та консерви;
  • свіжа випічка і хліб, приготовані з дріжджового або листкового тіста;
  • тверді сири;
  • жирні молочні та кисломолочні продукти;
  • прянощі і маринади;
  • смажені яйця;
  • гострі соуси і майонез;
  • овочі, підсилюють виділення кислого шлункового вмісту;
  • зелень, у великих кількостях;
  • ягоди і фрукти без термічної обробки;
  • кондитерські вироби;
  • шоколад.

Абсолютно всі страви, що вживаються при гепатоз печінки, повинні готуватися на пару, отвариваться або запікатися. Тушкована їжа дозволена один раз протягом тижня, дозволяється приправляти страви вершковим маслом.

Список дозволених продуктів складають ті продукти, які містять в собі велику кількість речовин, здатних розчиняти жири. Саме вони стимулюють виведення з печінки зайвого жиру. Також показано вживання великої кількості клітковини. Вона вимагає більш тривалого часу для перетравлення і створює відчуття насичення, чому запобігає переїданню.

Дозволені продукти

У список того, що можна їсти при гепатоз печінки, потрапляють:

  • овочеві та молочні перші страви;
  • будь-які каші, приготовані з додаванням води та молока;
  • макаронні вироби;
  • морепродукти;
  • білкові омлети;
  • вчорашній або підсушений хліб, найкраще з висівок;
  • розм’якшений негострий і несолоний сир, а також молочні продукти низької жирності;
  • овочі і картопля у відвареному або запеченому вигляді;
  • банани, яблука і гранат;
  • відварене яйце – але тільки один раз в тиждень;
  • свіжі салати;
  • вершкове масло в невеликих кількостях;
  • овочеві або молочні соуси;
  • запечені фрукти солодких сортів;
  • мед;
  • соєвий соус;
  • зерна соняшника та гарбуза;
  • компот, соки, кисіль і неміцний трав’яний чай.

Дозволені продукти при гепатоз печінки
Дозволені продукти при гепатоз печінки

Вся їжа повинна бути дрібно нарубаної або перетертої. Проте людям з таким захворюванням слід пам’ятати, що довго такої дієти дотримуватися не варто, оскільки організм може відмовитися приймати звичайну їжу. Саме з цієї причини лікування за допомогою дієтотерапії повинно проходити під повним контролем лікаря.

Багатьом пацієнтам буває важко звикнути до нового раціону, оскільки вони помилково думають, що приготовані страви з дозволених продуктів будуть прісними і несмачними. Для спростування цього, лікарі під час консультації складають зразкове меню на тиждень при гепатоз печінки:

  • понеділок – гречка, з додаванням невеликої кількості вершкового масла, білковий паровий омлет, пюре з яблука, вівсяне печиво. Пити можна неміцний чай без цукру, кефір або сік;
  • вівторок – вівсяна каша, хліб з висівками, легкий суп, запечене філе індички, сир з фруктами, плов з курки, чай або компот;
  • середа – манка з сухофруктами, гречка з відвареної яловичиною, свіжий овочевий салат, запечена риба, яблучне пюре, сік або чай;
  • четвер – паровий омлет, риба на пару і овочевий суп, рисова запіканка, тушковані овочі з курячим філе і чай;
  • п’ятниця – гречка з шматочком твердого сиру, овочеве пюре з відвареним м’ясом, салат з морепродуктів, чай з медом або сік;
  • субота – будь-яка каша і фрукти, борщ, парові котлети і гречка, запечене філе індички з яблуками, морс або кисіль;
  • неділя – омлет з овочами, овочевий суп, риба з картопляним пюре, рис з морепродуктами, чай або сік.

Необхідність дієтичного харчування

Дотримання дієти при гепатоз печінки спричиняє нормалізацію обмінних процесів, зокрема жирового. Це сприятливо впливає на виведення жиру з цього органу і скупчення в ньому корисного речовини глікогену. Найчастіше грамотне дотримання дієти №5 сприяє швидкому одужанню, а при необхідності нормалізує масу тіла.

Зниження навантаження на уражену гепатозом орган полегшує функціонування кишечника і підшлункової, а також знижує ймовірність розвитку тяжких ускладнень цієї недуги.

Крім цього, дотримання правил щадного харчування може позбавити від необхідності прийому медикаментів, що сприятливо впливає на печінку.

Незважаючи на велику кількість позитивних сторін від дієти, у випадках допущення будь-яких похибок існує вірогідність розвитку важких ускладнень. До них можна віднести:

  • жовчнокам’яну хворобу;
  • холецистит хронічного характеру;
  • цироз печінки;
  • розвиток вторинного цукрового діабету;
  • розлади з боку серцево-судинної системи;
  • хронічні недуги органів травного тракту;
  • формування новоутворень в органах статевої системи;
  • зниження імунної системи.

Додатковою умовою, яка може ефективно доповнити сприятливий ефект від дієти є фізичні навантаження. Їх рекомендується виконувати за півгодини три рази в тиждень. Крім цього, можна і потрібно виконувати піші прогулянки після кожного прийому їжі.

Залишити відповідь