Дієта і харчування при гострому холециститі – що можна їсти

Дієта при гострому холециститі спрямована на нормалізацію травних процесів, поліпшення вироблення жовчі, а також захист жовчного міхура і печінки від різних подразників, а саме: хімічних і термічних. Незважаючи на широкий спектр заборонених продуктів харчування при такому захворюванні залишається різноманітним і збагаченими поживними елементами.

  • Що не можна їсти
  • Що можна їсти
  • Наслідки

При запальному процесі органів травлення лікувальний раціон складається з декількох важливих рекомендацій. Наприклад, перші три дні, з моменту початку прояви нападу, пацієнтам варто дотримуватися лікувального голодування, яке спрямоване на зниження навантаження з ураженого органу. У цей проміжок часу хворим категорично заборонено вживати в їжу будь-які продукти, а можна пити очищену воду без газу або неміцний трав’яний чай без цукру.

Після чого, приблизно один тиждень слід виконувати правила дієтичного стола №5в, які спрямовані на усунення запального процесу. Подібна дієта припускає повна відмова від солі, а також ретельне подрібнення всіх продуктів. Хімічний склад страв включає в себе:

  • білки – 50 грам;
  • жири – 40 грам;
  • вуглеводи – 250 грам;
  • цукор – 40 грам;
  • дозволені напої – два літри;
  • калорійність – 1600 кілокалорій.

Приблизно через десять днів від початку захворювання, переходять на щадне харчування при гострому холециститі №5а, яке передбачає вживання в добу:

  • білків – 100 грам, половина з них – молочні;
  • жирів — до 75 грам, третя частина яких – рослинна;
  • вуглеводів – 450 грам;
  • цукру – 90 грам;
  • солі – не більше восьми грам;
  • рідини – два з половиною літра.

Після усунення всіх симптомів пацієнтам показана дієта №5.

Принципи дієти №5
Принципи дієти №5

Незалежно від варіації щадного харчування, існує кілька суворих правил, виконання яких обов’язково для пацієнтів:

  • часте і дробове споживання їжі;
  • харчування кожен день одні і ті ж години;
  • ретельне подрібнення інгредієнтів перед подачею і пережовування продуктів;
  • приготування страв тільки щадними способами, а саме: варити, тушкувати, запікати, без додавання жиру, а також пропарювати тощо;
  • стежити за температурою страв. Їжа не повинна бути надмірно холодної або дуже гарячої;
  • повністю відмовитися від газованих та спиртовмісних напоїв.

Що не можна їсти

Дієта гострого холециститу передбачає виключення з раціону таких компонентів і страв, які можуть сприяти виникненню процесу гниття або бродіння в кишечнику, а також надавати подразнюючий ефект на стінки органів травної системи і стимулювати секрецію жовчі.

Перелік продуктів, яких слід уникати:

  • випічка, здоба і кондитерські вироби;
  • свіжий хліб;
  • наваристі і грибні бульйони;
  • консерви і копченості;
  • жирні різновиди риби, м’яса і птиці;
  • молочна та кисломолочна продукція з високим відсотком жирності;
  • овочі і фрукти, які не пройшли термічну обробку;
  • соління і маринади;
  • шоколад і морозиво;
  • прянощі і гострі соуси;
  • міцна кава і какао;
  • яйця і капуста.

Незважаючи на такий широкий перелік обмежень і заборон, лікувальне харчування буде збалансованим, калорійним і збагаченим поживними елементами.

Що можна їсти

Дієтотерапія гострого холециститу передбачає збагачення раціону пацієнта продуктами харчування з високим вмістом клітковини, яка поліпшує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і полегшує процеси перетравлення їжі.

Що можна їсти пацієнтам:

  • вчорашній хліб і сухарі;
  • посушенное печиво і бісквіт без крему;
  • дієтичні сорти м’яса і риби, але обов’язково без шкіри і хрящів;
  • вівсянку і рис;
  • вегетаріанські, слизові та молочні перші страви;
  • каші на водній або молочній основі;
  • знежирені молочні та кисломолочні продукти;
  • тверді сири;
  • перепелині та курячі яйця, відварені або у вигляді омлету;
  • запечені яблука і гарбуз;
  • запіканки з сиру, картоплі і макаронних виробів;
  • парові котлети і суфле;
  • желе і зефір;
  • мармелад, мед і варення;
  • компоти і киселі з солодких компонентів;
  • овочеві пюре і крем-супи;
  • свіжовичавлені соки, при високій концентрації слід розбавляти з водою;
  • мінеральні води без газу;
  • трав’яні відвари та чаї;
  • гречку і манку;
  • морепродукти;
  • зелень;
  • огірки і перець;
  • корицю і ваніль;
  • гвоздику і куркуму.

Харчування при холециститі
Харчування при холециститі

Крім вищевказаних дозволених компонентів, на додаток до дієтичного харчування, можна використовувати харчові добавки, які зможуть нормалізувати функціонування жовчного міхура, всього ШКТ і знизять інтенсивність прояву симптоматики подібного захворювання.

До корисних добавок можна віднести:

  • риб’ячий жир та інші компоненти з вмістом Омега-3 кислот. Вони збільшують відтік жовчі, блокують утворення холестерину і попереджають формування конкрементів;
  • клітковину, яка у великих кількостях міститься у висівках і насінні льону;
  • вітамін С – його недостатність може призвести до появи каменів у жовчному міхурі або його протоках;
  • лецитин – таке речовина сприяє відтоку жовчі та зменшує рівень холестерину, що, в свою чергу, є відмінною профілактикою утворення каменів;
  • масло м’яти – володіє унікальною здатністю розщеплювати конкременти невеликих розмірів, а також має антиспазмолитический ефект.

Після того як симптоми захворювання повністю зникнуть, а робота органів травної системи прийде в норму, пацієнтам можна буде поступово повертатися до більш звичного харчування. Але тим не менше під суворим забороною будуть надмірно жирні та гострі страви, а також алкоголь і газовані напої.

Наслідки

Необхідність дотримання дієти при гострому холециститі полягає не тільки в її лікарських ефекти, але ще і в тому, що при невиконанні її правил або який-небудь похибки існує ймовірність розвитку таких важких наслідків, як:

  • гангрена і перфорація ураженого органу;
  • панкреатит і перитоніт;
  • абсцес і водянка;
  • нагноєння;
  • жовчнокам’яна хвороба.

Подібні ускладнення представляють загрозу для життя людини, тому для їх усунення призначається хірургічне втручання.

Варто зазначити, що перелік дозволених та заборонених компонентів надає тільки лікуючий лікар. Крім цього, доктор складе зразкове меню і дасть рекомендації щодо приготування або вживання страв. Необхідно відзначити, що тільки медичний фахівець може розширювати меню.

Пацієнтам необхідно знати, що належний ефект від лікувального харчування не настане, якщо продовжувати зловживати шкідливими звичками, зокрема розпивати алкогольні напої.

Для більш повного і швидкого дії дієтотерапії одночасно можна застосовувати рецепти альтернативного лікування.

Залишити відповідь