Дієта і харчування при хронічному гастриті, що можна їсти

Хронічний гастрит – поширене розлад серед усіх недуг ШЛУНКОВО-кишкового тракту і травної системи, яке характеризується появою запального процесу на оболонці шлунка. В більшості випадків розвивається на тлі несвоєчасного лікування гострої форми хвороби, що, у свою чергу, формується із-за пристрасті до шкідливої їжі і ведення нездорового способу життя, сильної перевтоми і тривалого впливу стресових ситуацій. Прийом великої кількості медикаментів може завдати ще більшої шкоди і без того ураженої слизової, чому основна терапія спрямована на дотримання дієти, що щадить при хронічному гастриті.

  • Харчування при загостренні
  • Дієта в стадії ремісії
  • Дієта і атрофічний гастрит

Залежно від перебігу недуги буде відрізнятися дієтичний стіл. Наприклад, в період загострення прояву клінічної картини показана дієта №1, під час ремісії – №2, а при стійкій ремісії – дієта №15, яка передбачає повноцінне харчування.

Основними правилами будь-якого з вищевказаних дієтичних столів є:

  • споживання їжі невеликими порціями по п’ять разів на добу. Бажано харчуватися кожен день в один і той же час. Також необхідно стежити за тим, щоб пацієнт не переїдав, а останній прийом їжі був здійснений приблизно за дві години до сну;
  • суворе дотримання температурного режиму – їсти їжу можна тільки кімнатної температури;
  • повна відмова від жирних та гострих страв, шкідливих звичок;
  • зведення до мінімуму споживання солі і кави;
  • ретельне подрібнення інгредієнтів в стравах;
  • збагачення раціону вітамінними комплексами і поживними речовинами. З цієї причини фахівці намагаються розробляти легке і корисне меню.

Такі правила допоможуть захистити уражену слизову від термічного і механічного пошкодження. У більшості випадків терміни дотримання дієти при хронічному гастриті не перевищують одного місяця – цього буває цілком достатньо, щоб вирішити неприємну симптоматику і перевести захворювання в стадію ремісії. Однак деяких рекомендацій щодо щадного раціону харчування потрібно буде дотримуватися до кінця життя. Це передбачає довічне виняток розпиття алкоголю та тютюнопаління, вживання в їжу фастфуду і жирних страв, будь газованих напоїв.

Харчування при загостренні

Дієта при хронічному гастриті встановлюється на основі загального стану пацієнта та індивідуального перебігу недуги. Найчастіше така форма запального процесу не виражається в прояві неприємної симптоматики, але може загострюватися з-за впливу деяких факторів. До них відносять – зниження рівня імунної системи, недотримання режиму і раціону харчування, вплив стресових ситуацій і приєднання вторинних захворювань ШКТ. Найбільш часто відзначається одночасне протікання гастриту і холециститу.

Дієта при загостренні гастриту спрямована на відновлення ураженого органу, але в той же час вона є повноцінною. Фахівцями рекомендовано часте харчування, але невеликими порціями, по вісім разів на день. Енергетична цінність споживаних страв на добу не повинна бути вище трьох тисяч кілокалорій. Крім цього, показано, що зменшення обсягів споживання рідини.

В сучасній гастроентерології пацієнтам при загостренні гастриту шлунка показано дотримання дієтичного меню №1а, через кілька днів дієти №1б, а в міру зниження інтенсивності прояву симптомів, що трапляється приблизно через сім днів після початку терапії, дієтичний стіл №1.

Зразкове меню дієти № 1
Зразкове меню дієти № 1

Що не можна їсти при загостренні:

  • сирі овочі і фрукти;
  • свіжі хлібобулочні вироби;
  • молочні продукти з високим відсотком жирності;
  • гострі соуси і прянощі;
  • жирні сорти м’яса і риби, а також перші страви, приготовані на їх основі;
  • соління і копчення;
  • бобові культури і гриби;
  • продукти з вмістом великої кількості клітковини;
  • шоколад і морозиво.

Однак дієтою не заборонено їсти:

  • різні перші страви, в тому числі й молочні, за винятком грибних;
  • парові котлети, фрикадельки або паштет з дієтичного м’яса;
  • нежирну рибу, яку можна готувати на пару, варити або запікати;
  • каші, приготовані на воді;
  • овочеві пюре;
  • фрукти, але тільки після термічної обробки;
  • яйця, зварені некруто або в якості білкових омлетів;
  • мед і мармелад;
  • компоти і киселі;
  • сметану і сир низької жирності, не кислі йогурти і кефір;
  • неміцний чай.

Також такий раціон харчування передбачає відмову від тих продуктів, які призводять до підвищеного вироблення соляної кислоти, чого подібного меню можна дотримуватися при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю. Терміни дотримання такого дієтичного харчування індивідуальні для кожного пацієнта, але в середньому становлять не більше двох місяців.

Дієта в стадії ремісії

Після відступу симптоматики пацієнтам показано дотримання дієтичного меню №2. Така дієта містить у собі велику кількість речовин, які сприяють хорошому апетиту, і вітамінів, що дає можливість пацієнту харчуватися повноцінно, різноманітно і смачно.

Подібний раціон спрямований на відмову від вживання тих продуктів, які довго перетравлюються і затримуються в шлунку, але дієтою номер 2 не заборонено вживання:

Дієта № 2 допускає вживання вчорашнього білого хліба
Дієта № 2 допускає вживання
вчорашнього білого хліба

  • вчорашнього білого хліба;
  • негострих сортів твердого сиру;
  • дієтичних сортів м’яса і риби, шинки і ковбас;
  • оселедця, яка попередньо була вымочена у воді;
  • паштету домашнього приготування, виготовленого з курячої печінки;
  • перших страв на нежирних м’ясних і рибних бульйонах;
  • відварених овочів;
  • макаронних виробів;
  • будь каш, приготовлених не тільки на воді, але на молоці, з додаванням невеликої кількості вершкового масла;
  • молока і кисломолочної продукції;
  • рослинної олії в якості приправи до страв;
  • перетертих фруктів і ягід у сирому вигляді;
  • компотів, киселів, чаю з лимоном.

Дієта при хронічному гастриті №2 при стійкій ремісії не забороняє вживання раз в тиждень смаженого страви, борщів і розсольників.

Дієтичний стіл номер п’ятнадцять значно розширює меню, саме з цієї причини до нього можна звертатися тільки після консультації з лікарем і після настання стійкої ремісії. Під час такої дієти можна їсти:

  • будь-які овочі і фрукти в сирому, так і запеченому вигляді;
  • свіжий хліб із житнього борошна;
  • молочну та кисломолочну продукцію середньої жирності.

Дієта і атрофічний гастрит

Перебіг хронічного гастриту нерідко тягне за собою порушення функціонування тканин шлунка, чому відбувається розвиток атрофічного гастриту. Харчування при такій формі захворювання спрямоване на споживання тих продуктів, які не викличуть роздратування ураженої оболонки і строгий відмова від застосування будь-яких медикаментів або рецептів народної медицини. Їжа не повинна перевищувати концентрацію соляної кислоти. Повністю заборонені переїдання і споживання жирних страв, борошняних виробів, кислих сортів фруктів, овочів у сирому вигляді, а також грибів та бобових.

Їжа приймається тільки в подрібненому вигляді, кімнатної температури. Добова енергетична цінність не повинна перевищувати трьох тисяч кілокалорій. Зразкове меню на день має поєднувати в собі – приблизно чотириста грамів вуглеводів, по сто грам білка і жирів. Способи приготування їжі аналогічні тим, які використовуються при загостренні гастриту хронічної форми. На таких правилах також заснована дієта при хронічному ерозивно гастриті.

Дотримання, при хронічному перебігу запального процесу в оболонці шлунка, раціональної дієти і режиму харчування, дасть можливість надовго продовжити стадію ремісії. Дієта при подібному недугу відіграє найважливішу роль, оскільки сприяє процесу відновлення нормальної роботи слизової оболонки шлунка.

Залишити відповідь