Дієта і харчування при виразці дванадцятипалої кишки, що можна їсти

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки – обов’язкова терапія при лікуванні даної гастроентерологічної патології. Існує велика кількість факторів виникнення такого розладу, але головним з них є інфікування хвороботворної бактерією Хелікобактер пілорі, пристрасть до шкідливої їжі і ведення нездорового способу життя.

  • Дієта №1а
  • Дієта №1б
  • Дієта №1

На тлі впливу етіологічних причин основним підходом до лікування є консервативна терапія. Така методика включає в себе – прийом лікарських препаратів, застосування рецептів народної медицини, але найголовнішою частиною є дієта при виразці дванадцятипалої кишки. Такий спосіб усунення застосовується як при гострому перебігу хвороби, так і при загостренні хронічної.

Лікувальне харчування спрямовано на виконання декількох цілей. Перша – забезпечення слизовій оболонці ДПК максимального спокою. Друга – захист від впливу агресивних подразників, які можуть бути хімічними, механічними та термічними. Цього можна досягти за допомогою:

  • вживання в їжу страв кімнатної температури. Їжа не повинна бути занадто холодною або дуже гарячої;
  • прийому тільки рідкої або пюреподібного їжі;
  • виключення з раціону всіх продуктів, які можуть дратувати оболонку.

Крім цього, є ще кілька рекомендацій, для досягнення більшого лікувального ефекту від дієтотерапії для хворих на виразку шлунку. До них варто віднести:

  • часті трапези по п’ять разів на добу, але невеликими порціями;
  • ретельне пережовування всіх інгредієнтів страв;
  • приготування їжі тільки шляхом пропарювання, варіння, тушкування або запікання без додавання жиру;
  • відмова від спиртного.

Абсолютно всім пацієнтам з подібним діагнозом призначається дотримання щадного раціону з виконанням правил дієти №1 і її варіацій. Таке харчування, незважаючи на велику кількість обмежень містить в собі достатню кількість вітамінів та поживних елементів. Якщо пацієнти будуть дотримуватися всіх рекомендацій, то можна досягти стійкої ремісії при хронічній формі захворювання, а також швидке ослаблення і зникнення неприємної симптоматики гострого перебігу.

Дієта №1
Дієта №1

Дієтичний стіл №1а

Це найбільш щадний раціон, перед призначенням якого показаний повний відмова на кілька діб від будь-якої їжі, а дозволяється пити тільки очищену воду без газу. Такий підхід називається лікувальним голодуванням, який спрямований на відпочинок і відновлення організму і ДПК. Тільки після цього починається лікування дієтою №1а.

Застосовується таке харчування при виразці дванадцятипалої кишки перші дванадцять днів від початку прояву симптомів або нападу загострення.

Хімічний склад та інші параметри страв при виразці з розрахунку на одну добу згідно з такою дієті буде полягати у вживанні:

  • не більше дев’яноста грам жирів, четверта частина яких повинна бути рослинного походження;
  • приблизно вісімдесят грамів білків;
  • двісті грам вуглеводів;
  • п’ятдесят грам цукру;
  • дозволеної рідини – приблизно два літри;
  • солі – суворо вісім грам;
  • калорійність страв повинна становити 2200 кілокалорій;
  • обсяг всього добового раціону – не більше 2.5 кілограм.

Що можна їсти при виразці згідно дієті №1а:

  • слизові супи, приготовані на основі нежирних бульйонів, а також молочні перші страви;
  • дієтичні сорти м’яса, птиці і риби, з обов’язковим відсутністю жиру, сухожиль і шкіри. Найкраще готувати з них суфле;
  • крупи за винятком пшеничного, на водній основі або з додаванням невеликої кількості молока;
  • молоко і молочні продукти з низьким або нульовим відсотком жирності;
  • яйця у вигляді парового білкового омлету або некруто варені;
  • фрукти і ягоди, а також виготовлені з них компоти, желе або киселі. Дуже корисною вважається хурма при виразці, а також банани і запечені яблука;
  • цукор і мед;
  • соки, розбавлені водою;
  • неміцний чай або відвар із шипшини.

Незважаючи на широкий список дозволених інгредієнтів, дієтичне харчування передбачає відмову від:

  • овочів;
  • макаронних виробів;
  • свіжого хліба та випічки з кремами;
  • гострих соусів і прянощів;
  • міцного чаю і кави;
  • наваристих бульйонів;
  • копченостей та консерви;
  • кондитерських виробів, шоколаду, морозива та інших солодощів.

Повний список дозволених і заборонених компонентів при ерозії дванадцятипалої кишки, а також зразкове меню складає лікар-гастроентеролог для кожного пацієнта в індивідуальному порядку.

Після дієти №1а, при поліпшенні стану хворого і позитивній динаміці зниження прояву симптоматики, переходять до наступного варіанту дієти, більш розширеному.

Дієта №1б

Тривалість такої дієти при виразці 12-палої кишки аналогічна попередньому варіанту.

Параметри страв при такому раціоні:

  • білки – дев’яносто грамів;
  • жири – 90 гр., чверть з них повинна бути рослинного характеру;
  • вуглеводи – 350 грам;
  • кухонна сіль – десять грам;
  • рідина – два літри;
  • калорійність – 2800 ккал;
  • обсяг добового раціону – три кілограми;
  • цукор – двадцять п’ять грам;
  • вершкове масло – двадцять грам.

Режим живлення і температура страв відповідає загальним принципам дієти при виразковій хворобі.

Крім тих продуктів і страв, які були вказані в попередньому варіанті, згідно з дієтичного стола №1б можна їсти при виразці дванадцятипалої кишки сухарі з білих сортів хліба, але не більше ста грамів на добу, котлети або фрикадельки з м’яса і риби. Слизові перші страви замінюються на перетерті, в каші додається вершкове масло, не забороняється їсти макарони й овочі, але тільки після проходження ними термічної обробки.

Дієтичний стіл №1б
Дієтичний стіл №1б

Заборонені продукти відповідають переліку компонентів дієти при виразці 12-палої кишки №1а.

При нормальному стані пацієнтів переходять на дієтичний стіл №1.

Дієта №1

Основною відмінністю такого меню при виразці дванадцятипалої кишки є добовий склад та енергетична цінність страв:

  • білки і жири – сто грам;
  • вуглеводи – 450 грам;
  • кількість дозволеної рідини – два літри;
  • сіль – дванадцять грамів;
  • добовий вага страв – три кілограми;
  • калорійність – 3200 ккал.

Рецепти страв будуть включати в себе:

  • вчорашній хліб, підсушене печиво без добавок і бісквіт без крему. Кілька разів в тиждень дозволяється їсти здобні булочки;
  • молочні та овочеві перші страви;
  • пюре з моркви, буряка і кабачка;
  • м’ясо – яловичину, індичатину, кролятину і курятину;
  • рибу – судака, тріску і окуня;
  • гарніри з каш, макаронів або домашньої локшини;
  • картопляне пюре;
  • фрукти;
  • молочну і кисломолочну продукцію;
  • пудинги і желе;
  • мед і варення;
  • трав’яні чаї, компоти з солодких ягід, морси і киселі;
  • вершкове масло, оливкову або соняшникову олію, але в невеликих кількостях.

Саме такі компоненти можна застосовувати під час дієти при ерозії і виразки 12-палої кишки.

Подібної дієти необхідно дотримуватися пацієнтам з гострим перебігом хвороби до припинення появи симптоматики і ще кілька днів після завершення терапії, але в деяких випадках тривалість дотримання дієти може тривати до одного року. Що стосується діагнозу хронічної виразки ДПК, то людям потрібно дотримуватися вищевказані рекомендації не тільки в період загострень, але і при ремісії недуги.

Крім цього, варто врахувати, що якщо пацієнти будуть продовжувати вести нездоровий спосіб життя, то позитивних результатів від дієти при виразковій хворобі очікувати не варто.

Залишити відповідь