Дієта і харчування при загостренні гастриту – що можна їсти

Запалення оболонки шлунка при хронічному перебігу гастриту характеризується появою періоду загострення, під час якого відбувається вираз неприємної клінічної картини хвороби. Викликати припинення стадії ремісії можуть кілька чинників, зокрема неправильний раціон харчування, вплив стресових ситуацій, ведення нездорового способу життя і приєднання вторинного захворювання. Харчування при загостренні гастриту практично нічим не відрізняється від щадного раціону при гострому перебігу такої хвороби. Принцип підбору страв та інгредієнтів до них полягає в тому, щоб вони не травмували і ще більше не дратували слизову. Це ж правило справедливо для дієти при ерозивно гастриті.

  • Режим харчування
  • Що можна їсти
  • Що не можна їсти

Крім цього, меню повинно складатися з кількох улюблених страв, які не суперечать правилам раціону. Це пояснюється тим, що лікування передбачає відмову від великої кількості звичних страв, що може повести за собою появу стресу. Функціонування органів травної системи безпосередньо залежить від психологічного стану пацієнта, а при захворюванні органів шлунково-кишкового тракту така зв’язок ще більше посилюється.

Рекомендований режим харчування

Основними принципами дієти при гастриті у стадії загострення є:

  • часте харчування невеликими порціями. Мається на увазі, що в день людина повинна їсти п’ять разів. Порції повинні бути маленькими, але щоб не залишалося відчуття голоду, що неприпустимо при такому недугу, адже це підвищує рівень соляної кислоти;
  • ретельне подрібнення та пережовування їжі;
  • повна заборона на швидкі перекуси і переїдання;
  • обов’язкове змочування страв, тобто необхідність їх запивати дозволеними напоями. Харчування всухом’ятку повністю неприпустимо;
  • основні способи приготування їжі на пару, варіння, тушкування та запікання;
  • кімнатна температура споживаних страв. Ні в якому разі не є дуже холодну або надмірно гарячої їжі;
  • ведення здорового способу життя. У випадках пристрасті до спиртних напоїв або выкуриванию сигарет пацієнтам не варто очікувати позитивного ефекту від дієтотерапії.

Режим харчування при гастриті
Режим харчування при гастриті

Період дотримання дієти при загостренні хронічного гастриту повинен тривати стільки, скільки є така симптоматика недуги, як приступи нудоти і блювання після їжі, сильна печія і відрижка з неприємним запахом, порушення стільця, швидке насичення, больовий синдром і втрата ваги. Також щадного раціону харчування потрібно дотримуватися ще тиждень після настання стадії ремісії. Кількість споживаної їжі необхідно зменшити у два рази, а добова калорійність страв не повинна перевищувати 3 тис. кілокалорій.

Нерідко відбувається одночасне ураження шлунка та підшлункової залози, з-за чого потрібно дотримуватися вищевказані правила при загостренні гастриту та панкреатиту.

Що можна їсти

Що можна їсти при загостренні гастриту, залежить від того, скільки часу пройшло з моменту прояву клінічної картини. В цілому пацієнтам показано дотримання дієтичного стола №1.

На першому тижні загострення меню буде складатися тільки з таких продуктів та страв, як:

  • некруто варені яйця;
  • желе;
  • протертий овочевий або рисовий суп;
  • манна каша, з додаванням молока і маленького шматочка вершкового масла;
  • киселі;
  • суфле на основі дієтичних сортів м’яса або риби;
  • неміцний чай.

Якщо після тижневого дотримання такого суворого живлення стан пацієнта трохи покращився, то в раціон харчування при гастриті шлунка можна вводити:

  • рибні або м’ясні парові котлети;
  • гречану кашу і макаронні вироби;
  • картопляне пюре;
  • протушкувалися овочі і фрукти після термічної обробки;
  • парові омлети або яйця, зварені некруто;
  • молочні, а також перші страви на основі вегетаріанських бульйонів;
  • вчорашній білий хліб або сухарі;
  • молочну та кисломолочну продукцію низької жирності;
  • компот і кисіль;
  • тушковані овочі.

Однак у перший день після прояву характерних ознак загострення гастриту потрібно повністю відмовитися від будь-якої їжі, а пити можна лише очищену воду без газу. Це називається лікувальним голодуванням, яке спрямоване на розвантаження ураженого органу.

Дозволені та заборонені продукти
Дозволені та заборонені продукти

Що не можна їсти

Дієта при загостренні гастриту не повинна містити ті продукти і прянощі, які можуть завдавати подразнення слизової.

Перші п’ять днів періоду загострення при гастриті шлунка повністю заборонені продукти, які можуть викликати повторне поява симптоматики. До таких страв та їх компонентів відносять:

  • смажені яйця;
  • тваринні жири;
  • наваристі бульйони;
  • будь-які хлібобулочні вироби;
  • сирі овочі і фрукти;
  • консерванти і копченості;
  • кисломолочні продукти;
  • прянощі і гострі соуси;
  • боби і горох;
  • перлову та пшеничну крупу;
  • шоколад і морозиво;
  • солодкі газовані напої та квас;
  • гриби і білокачанну капусту, редьку і шпинат;
  • кислі соки і компоти;
  • міцні чаї, кава, какао.

При гастриті з підвищеною кислотністю забороняється їсти продукти, які можуть викликати збільшення концентрації соляної кислоти. До таких інгредієнтів варто віднести – цибуля і часник, кислі сорти яблук та ягід, помідори і цитрусові.

Незважаючи на те, що дієта при гострому гастриті починається з лікувального голодування, надалі не можна допускати занадто великих проміжків між споживанням їжі, так і переїдання. Лікарі-гастроентерологи складають для кожного пацієнта зручну схему живлення, яка передбачає споживання їжі через кожні два або три години.

Вся їжа дієтичного меню повинна бути максимально свіжою, її не варто довго зберігати в холодильнику. Перед споживанням або приготуванням овочів і фруктів, їх необхідно промивати і очищати від шкірки.

Таке щадне харчування при гострому гастриті має тривати якомога довше. Це не тільки поліпшить загальний стан пацієнта, але ще й допоможе надовго забути про рецидив хронічної форми недуги. Саме з цієї причини складати зразкове меню і вводити в раціон нові продукти харчування може тільки лікуючий лікар. Оскільки лише фахівець зможе визначити стан пацієнта в період загострення, індивідуальну непереносимість того чи іншого компонента страв, а також завдяки спеціальним тестів і обстежень з’ясувати з якою кислотністю протікає запальний процес слизової шлунка.

Залишити відповідь