Дієта при геморої і тріщинах: правильне харчування

Зміст статті

  • 1 Харчування та перебіг захворювання
  • 2 Як харчуватися, щоб не провокувати геморой
  • 3 Запор і загострення геморою: що їсти
  • 4 вживати людині після операції
  • 5 Приблизно меню при загостренні геморою
  • 6 Чим ще допомогти організму

Люди, які страждають від геморою, повинні розуміти, що причина появи цього делікатного захворювання криється в їх спосіб життя і харчування. Виняток становлять вагітні жінки та спадкові фактори.

Захворювання не щадить тих, хто зловживає алкоголем, веде сидячий спосіб життя, їсть шкідливу їжу. Такий стан приносить великий дискомфорт, позбутися якого допоможе дієта при геморої і тріщинах.

Харчування та перебіг захворювання

Чоловік, який вже не в перший раз відчуває на собі всі тяготи цієї хвороби, розуміє, що саме може призводити до загострення хвороби, яка проявляється не тільки в тріщину прямої кишки. Часті запори або діарея провокують появу нових тріщин, кровотеч, досить болючого загострення геморою.

Харчування при геморої не може бути звичним. Необхідно обмежити або зовсім відмовитися від алкоголю і смажених, копчених, гострих страв. Харчування, яке складається саме з них, здатне викликати приплив крові до венах малого тазу, спровокувавши загострення. Різко надходить кров призводить до перевантаження вен в ділянці прямої кишки.

Поступово формуються нові вузли, виникають тріщини.

Неправильне харчування і велика кількість жирних та гострих продуктів з малим споживанням рідини провокують поява запорів, а це вірний шлях до загострення захворювання. Що ж їсти, яка дієта допоможе позбутися такого стану?

Як харчуватися, щоб не провокувати геморой

Харчування повинно бути повноцінним, багатим на білок і клітковину. Незважаючи на постійну зайнятість, людина повинна розуміти, що перекушування на бігу в бістро не принесуть належного результату – організм обов’язково відреагує черговим запором або загостренням.

Існує кілька принципів правильного харчування:

  • кишечник повинен постійно працювати, тому краще, якщо їжі в ньому є трохи, але постійно;
  • споживати не менше двох літрів води, враховуючи супи, бульйони, чай;
  • харчування часте, але маленькими порціями;
  • прийом їжі потрібно розподілити на один і той же час;
  • виключити картоплю, рис, білий хліб;
  • додати в раціон фрукти, овочі, сухофрукти, вівсяну і гречану крупи;
  • м’ясо нежирне, відварне або запечене.

Проктологи на період дієти рекомендують не вживати м’ясо, але це може позначитися на рівні гемоглобіну в крові. Анемія, викликана дефіцитом заліза, призводить до слабкості, сонливості, дратівливості, швидкої стомлюваності. Чоловік прокидається вранці вже втомленим. Тому відмовлятися від м’яса не варто, але смажити і перчити його не можна. 

Запор і загострення геморою: що їсти

Коли людину мучать часті запори, що провокують загострення захворювання, він повинен повністю переглянути свій раціон. Якщо з’явилися внутрішні кровоточиві тріщини, корисно поголодувати кілька днів. Вживати можна тільки мінеральну воду без газу, але у великих кількостях.

Не заборонені в цей період соки, морси. Після того, як кишечник очиститься, можна починати дієтичне харчування.

  1. Щоб нормалізувати травлення, потрібно вживати гречану, вівсяну, пшеничну каші, зварені на воді. Після приготування в страву можна додати трохи олії.
  2. Банани, яблука і сухофрукти бажано вживати щодня – це справжні «вороги» запорів.
  3. На весь період дієти слід включити вживання висівок. Вони запобігають запорам і очищають кишечник. Їх можна придбати в будь-якому супермаркеті або аптеці.
  4. Якщо від солі відмовитися неможливо, то її споживання необхідно звести до мінімуму. Сіль і солоні продукти провокують розширення вен в прямій кишці.
  5. Потрібно обмежити вживання продуктів, багатих на вміст білків і вуглеводів, які також провокують запори.
  6. Слід повністю відмовитися повністю від капусти і ввести в раціон продукти, багаті на клітковину.

Бажано не складати меню самостійно – це треба робити з лікуючим лікарем або хоча б з дієтологом. Самолікування і самостійно придумана дієта не дадуть бажаного результату, особливо якщо геморой кровоточить. Людина може дістати анемію і звинуватити у всьому цьому дієту.

Рівень гемоглобіну слід контролювати, а зробити це можна тільки в лабораторних умовах. У втоми і занепаді сил винна не дієта, а кровоточиві рани.

Що вживати людині після операції

Меню при загостренні геморою і після його видалення сильно не відрізняється. Також кілька днів бажано взагалі нічого не їсти, а пити тільки воду без газу і свіжі соки. Витримати таке голодування слід протягом перших двох діб, після чого можна ввести трохи овочів і фруктів.

Повноцінний, але дієтичний прийом їжі дозволяється тільки через три доби після операції. Часто пацієнтів після подібних операцій з видалення геморою відправляють додому. Не можна забувати про те, що харчування вдома має бути правильним і щадним, але багатим на вміст корисних речовин. Лікар обов’язково порекомендує приблизне меню. 

Небажано в перші дні після операції і під час загострення геморою вживати молоко і кисломолочні продукти. Їх необхідно замінити на знежирені, оскільки вони можуть спровокувати діарею, так і запор.

дієта при геморої

Приблизно меню при загостренні геморою

Запропоноване меню не слід брати за основу – його необхідно узгодити з лікуючим лікарем. Якщо між прийомами їжі у людини виникає почуття голоду, вгамувати його можна за допомогою сухофруктів або банана. Прийомів їжі повинно бути не менше п’яти.

Перший день 

  1. Сніданок: вівсяна каша на знежиреному молоці, яблуко, чай.
  2. Другий сніданок: зварене некруто яйце, банан, свіжий сік.
  3. Обід: овочевий суп з невеликим шматочком нежирного м’яса, салат з буряка, знежирений йогурт.
  4. Полуденок: чорнослив або інші сухофрукти, не більше 50 р.
  5. Вечеря: запіканка з знежиреного сиру, банан або яблуко, чай з медом.

Другий день

  1. Сніданок: пшоняна каша на знежиреному молоці, склянка йогурту.
  2. Другий сніданок: салат з фруктів з додаванням йогурту.
  3. Обід: юшка з нежирної рибою, овочевий салат, кефір.
  4. Полуденок: банан.
  5. Вечеря: відварна куряча грудка без жиру і шкірки, салат з моркви, сік або чай з медом.


Третій день 

  1. Сніданок: омлет з двох яєць, салат з буряка, йогурт.
  2. Другий сніданок: чорнослив або курага, не більше 100 р.
  3. Обід: овочевий суп з додаванням шматочка телятини, овочевий салат.
  4. Полуденок: дієтичне печиво з нежирним кефіром.
  5. Вечеря: відварна або парова риба, овочевий салат, йогурт або чай з медом.

Це триденне меню дає можливість зрозуміти, наскільки щадною повинна бути дієта, що можна вживати, щоб не нашкодити. Найголовніше – прийом їжі в один і той же час, приблизно однакові порції.

В перші пару днів почуття голоду присутній, але воно швидко проходить. Організм так адаптується, а голод може лише нагадувати про те, що підходить час прийому їжі.

Чим ще допомогти організму

Запор може виникати навіть при такому дієтичному харчуванні. Це своєрідна реакція організму на швидке зміна режиму харчування, тому різко вступати в дієту і так само різко виходити з неї не можна. Якщо при такому харчуванні виникає запор, можна з’їдати по ложці зернових висівок або меленого льняного насіння, запиваючи склянкою води.

Під час дієтичного харчування пацієнт повинен самостійно контролювати роботу організму після кожного прийому їжі. Якщо утворюються гази або з’являється здуття, він зможе визначити, що до цього привело і які продукти на наступний раз необхідно виключити з раціону.

Залишити відповідь