Дієта при гострому гастриті

Гастрит вважається найбільш часто диагностируемой патологією травної системи. Запалена слизова шлунка приблизно у половини всього населення. Багато хто навіть не підозрюють про хвороби, оскільки симптоми її часто приховані.

Гастрит не так нешкідливий, як здається. Він порушує засвоєння корисних речовин з їжі і призводить до патологічних змін у ШКТ, в тому числі виразок і раку. Лікування захворювання здійснюється медикаментозно, але дієта при гострому гастриті важлива не менше.

Зміст:

  • 1 Коротка характеристика патології
    • 1.1 Види і симптоми гастриту
  • 2 Принципи дієти
  • 3 Рекомендації по складанню меню при загостренні гастриту
    • 3.1 Що заборонено при гастриті
    • 3.2 Що дозволено при гастриті

Коротка характеристика патології

Гастритом називається гастритзапальний процес на слизовій поверхні шлунка, що виникає в незалежності від віку. Сьогодні патологічні зміни бувають навіть у дітей.

Основні причини запалення слизової:

  • харчові звички: відсутність режиму, нехтування гарячими стравами;
  • тривале лікування медикаментами, подразнюють слизову;
  • згубні звички: куріння і вживання алкоголю;
  • хімічні та термічні опіки;
  • механічне пошкодження слизової шлунка;
  • захворювання ШКТ, викликають зміна кислотності шлункового соку.

Кілька десятиліть тому основною причиною гастриту назвали особливу спіралевидну бактерію, яка виділяє ферменти, руйнують слизову. Вона є приблизно у 70-90% людей і легко передається в побуті.

Види і симптоми гастриту

Існує 2 різновиди патології:

  1. Гострий гастрит. Напад трапляється раптово з-за зниження імунітету, стресу або похибок харчування. Період загострення триває кілька днів.
  2. Хронічна форма виникає, якщо довго не лікувати гострий. Може протікати безсимптомно, але частіше з’являється дискомфорт після їжі.

Ознаки гострого гастриту:

біль в шлунку
біль в шлунку
нудота і блювота
нудота і блювота

  • біль у шлунку;
  • нудота, іноді блювота;
  • відраза до їжі;
  • сильне відділення слини;
  • відрижка з поганим запахом;
  • порушення стільця.

У період загострення можливі підвищення температури тіла, загальна слабкість.

Гострий гастрит може бути:

  • катаральним, при якому виникає пошкодження тільки верхнього шару шлунка;
  • ерозивним, що зачіпають глибокі шари;
  • флегмонозні — з утворенням гнійних вогнищ;
  • фібринозним, при цьому виді починається зараження крові.

Найчастіше патологія буваєперфорація виразки шлунка викликана підвищенням кислотності шлункового соку, рідше — зниженням.

Якщо довго не займатися лікуванням гастриту шлунка, можливі ускладнення: кровотеча, перфорація і малігнізація клітин.

Принципи дієти

Харчування при гострому гастриті має свої особливості. Що можна їсти, вирішує лікар виходячи зі стану слизової, самопочуття пацієнта і інших параметрів.

Ось основні правила:

  • суворо заборонено самостійне призначення дієти;
  • перший день загострення обов’язково повинен бути голодним;
  • їжа повинна бути приготовлена щадними методами: тушкування, варіння або на пару;
  • їжа повинна бути нейтральною по температурі і смаком;
  • бажано віддавати перевагу рідким і в’язким продуктів;
  • порції краще робити маленькими.

Рекомендації по складанню меню при загостренні гастриту

Перш ніж призначити дієту, потрібно визначити, який рівень кислотності у шлункового соку. При пониженому та підвищеному показнику будуть невеликі відмінності в раціоні після загоєння слизової.

Вимоги до дієти у перші 5-7 днів:

  1. У першу добу після у першу добу після загострення пити очищену водузагострення лікарі рекомендують повністю відмовитися від будь-якої їжі. В цей день потрібно пити якомога більше, це повинна бути очищена вода або неміцний чай кімнатної температури.
  2. На другий день хворим дозволяють дієтичні супи з овочів або каші на воді. Якщо самопочуття задовільне, можна додати трохи вершкового масла.
  3. На третю добу зазвичай настає поліпшення, больовий синдром притупляється, посилюється апетит. У цей день можна їсти сир з невеликим відсотком жирності, молоко і білок варених яєць.

Таку жорстку дієту потрібно дотримуватися близько тижня, поки слизова не відновиться. Однак це не означає, що через 7 днів можна харчуватися, як раніше. Менш сувору дієту потрібно дотримуватися ще 2-3 тижні.

Що заборонено при гастриті

Після гострого запалення слизової шлунка слід виключити з меню пацієнта провокують продукти, до яких відносяться:

  • жирне м’ясо, риба і сало;
  • деякі кисломолочні продукти: йогурт, кефір, гострі і пікантні сорти сирів;
  • овочі, що містять клітковину і підвищують газоутворення: капуста, гриби, квасоля;
  • будь-які кондитерські вироби;
  • свіжий хліб;
  • макарони;заборона на смажене
  • розсипчасті каші з проса, пшениці, гречки;
  • шоколад і цукерки.

Щоб не довелося викликати швидку, в період ремісії не варто їсти копчене і смажене, пити міцну каву, газовані та алкогольні напої, курити.

Що дозволено при гастриті

Стіл № 1, який призначається людям з гастритом і виразками, необхідно дотримуватися строго і намагатися не відхилятися від рекомендацій. Список дозволених продуктів і страв досить великий:

  • супи на слабкому бульйоні з овочами, крупами;
  • м’ясо і риба нежирних сортів, бажано готувати парові котлети або тефтелі, суфле;
  • рідкі каші на воді без солі і цукру: рисова, манна, вівсяна;
  • молочні продукти: свіже молоко, некислий кефір, легкий сир, вершки;
  • варені або запечені у фользі овочі: капуста, картопля, морква, гарбуз і кабачки;
  • яйця, але тільки зварені некруто, або омлет на пару;
  • некислі фрукти, сирі або запечені;
  • сухарики із чорного і білого хліба.

При сильному бажанні солодкого можна з’їсти трохи меду, варення або мармеладу.

З напоїв можна трав’яні чаї, компоти, киселі, какао і неміцна кава з молоком.

При зниженому показникучай з лимоном кислотності рекомендуються додати продукти, які активізують вироблення соляної кислоти: чай з лимоном, фрукти (солодкі), макарони.

Розповімо, що таке дієта при гастриті у дітей, що можна і не можна. Вона нічим не відрізняється від харчування дорослих. Ось зразкове меню на день:

  1. Перший прийом їжі: невелика порція каші з рису на воді з топленим маслом. Через 30-40 хвилин можна випити склянку слабкої кави з молоком або чаю.
  2. Другий прийом їжі: кисіль або компот, запечене яблуко (можна додати мед).
  3. Третій прийом їжі: бульйон з птиці, відварна цвітна капуста та парова котлета. Через годину — чай або кисіль.
  4. Четвертий прийом їжі: сухарик з білого хліба, склянку кип’яченого молока.
  5. П’ятий прийом їжі: відварна риба або яйце, трохи сиру. Перед сном дозволяється випити свіжий кефір (некислий).

Додержаний режим харчування — запорука швидкого відновлення воспалившейся слизової шлунка.