Дієта при печії

Таке явище, як печія, багато хто знає не з чуток. У деяких країнах ця реакція організму зустрічається майже у 50% населення. Пацієнтам, які страждають печією, необхідно внести коректування в повсякденний спосіб життя. Дієта при печії сприяє зменшенню прояву печіння в епігастральній області. В комплексному лікуванні такого явища правильне харчування є одним з основних пунктів.

Зміст:

  • 1 Причини виникнення
  • 2 Принципи харчування
  • 3 Поради, що допомагають запобігти печію
  • 4 Дієта, що сприяє зменшенню проявів печії
    • 4.1 Рекомендовані продукти
    • 4.2 Продукти, які треба вживати з обережністю
    • 4.3 Чого не слід вживати
  • 5 Позбавлення від печії

Причини виникнення

Печія є неприємним відчуттям, що виникають після їжі. Найчастіше вона з’являється у любителів гострих, жирних або рясно приправлених прянощами страв. ПечіяТому кожна людина, що страждає від такого явища, повинен знати, що не можна їсти при печії. Неприємне прояв може виникнути після вживання, здавалося б, нешкідливих продуктів, наприклад, певного сорту чаю, помідорів, часнику, фруктів або чорного хліба.

Однак найчастіше печія може бути симптомом серйозних захворювань. Серед них в першу чергу виділяється гастроезофагеальний рефлюкс. Це многосимптомное захворювання обумовлюється часто повторюваними закидом вмісту шлунка в стравохід, наслідком чого є поразка його нижнього відділу. Відбувається поступове руйнування слизової. У разі відсутності належного лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби можливий розвиток виразки або навіть появи ракової пухлини.

Серед інших захворювань слід виділити такі недуги:

  1. Виразкова хвороба чи гастрит.
  2. Запалення дванадцятипалої кишки — дуоденіт.
  3. Запальний процес підшлункової залози — панкреатит.
  4. Онкологічні захворювання шлунка або підшлункової залози.
  5. Жовчнокам’яна хвороба найбільш часто виникає ускладнення при цьому захворюванні — холецистит.
  6. Дискінезія жовчних шляхів, що виникає із-за дефектів жовчного міхура і сфінктера Одді.
  7. Грижа, яка виникла в харчовому отворі діафрагми.

Також печія часто з’являється у вагітних жінок.

Принципи харчуванняПринципи харчування при частій печії

Будь-якої людини, періодично страждає від таких неприємних проявів, цікавить, що можна їсти при печії і які принципи складання раціону. Кожен пацієнт розуміє, що вживання деяких продуктів тільки погіршує стан, тоді як інші не тільки безпечні, але і доброчинні.

Існують переліки, за допомогою яких можливо відрегулювати харчування при печії, що дозволяє швидше розібратися в насущний питанні. Вони є хорошою базою для того, щоб самостійно визначитися, які продукти допомагають від печії і їх можна з’їсти, а яка їжа входить в заборонений перелік.

При цьому слід мати на увазі, що списки, складені дієтологами, є лише відправною точкою. Бажано вести свій харчовий щоденник, який допоможе скласти особистий перелік продуктів для правильного харчування при печії.

Поради, які допомагають запобігти печію

Для того щоб зменшити ймовірність попадання в стравохід кислотного вмісту шлунка, слід дотримуватися основних правил:

  1. Після їжі не приймати горизонтального положення протягом двох годин.
  2. Їсти частіше, але невеликими порціями, при цьому процес поглинання їжі не повинен бути швидким.
  3. Останній вечірній прийом їжі повинен бути не пізніше 19 годин.
  4. Спати на лівому боці. Спати на лівому боціПодушка повинна бути високою.
  5. Не вживати нерекомендовані продукти.
  6. Куріння провокує посилення печії. Бажано кинути палити.
  7. При наявності зайвої ваги необхідно позбутися від нього.
  8. Після їжі потрібно випивати склянку чаю з трав або теплої води. Це сприяє розчиненню викидається з шлунка кислоти.
  9. Протягом дня пити рідину, включаючи чай. Потрібно не менше двох літрів, але, природно, не за один раз.
  10. Перед сном потрібно бувати на свіжому повітрі, робити невеликі піші прогулянки.

Дієта, що сприяє зменшенню проявів печії

У дієтичному меню існують продукти від печії, здатні надавати нейтралізує вплив на речовини, що подразнюють слизову оболонку стравоходу. Крім того, для їх перетравлення шлункова кислота необхідна в невеликих кількостях.

Дієта при печії передбачає вживання білкової їжі. Для нормалізації кислотності необхідні рослинні білки, яких достатньо в чечевиці або бобових. Щоб не було печії, також в дієту потрібно включення складних вуглеводів, що містяться в макаронних виробах, рисі та хлібі.

Повинен існувати і особистий перелік продуктів, які потрібно заборонити для вживання.

Рекомендовані продукти

нежирні сорти м'ясаБагатьох цікавить, чи можна харчуватися так, щоб неприємне прояв не виникало. Саме для цього існує список рекомендованих при печії продуктів:

  • нежирні сорти м’яса, куряча грудинка без шкіри;
  • банани, солодкі свіжі і сушені яблука;
  • картопля (бажано печена), огірки, капуста, дрібно нарізана зелень;
  • бобові, брокколі, порей, морква:
  • натуральний мармелад, зефір, несдобная випічка, пастила;
  • нежирні сорти риби;
  • хліб білий, мультизернові або кукурудзяний;
  • яйця;
  • знежирений сир і сметана, нежирні сорти сиру;
  • вівсянка, рис, висівки, манка;
  • мінеральна вода, трав’яний чай.

Слід мати на увазі, що яблука вживати при печії можна тільки солодкі, в іншому випадку вони можуть стати причиною посилення нападів.

Продукти, які треба вживати з обережністю

Існують продукти, вплив яких на організм залежить від індивідуальних особливостей людини. До них відносяться деякі фрукти і ягоди, наприклад, малина і полуниця, виноград і чорниця. Яблучний або апельсиновий сік, навіть розведений наполовину водою, підійде не кожній людині, також сушена журавлина може викликати появу неприємних відчуттів.

Дієта при печії передбачає складання меню, в якому присутня мінімальна кількість їжі, яку слід приймати з обережністю. При цьому деякі продукти можна замінити.Здобна випічка

До інших таких продуктів відносяться:

  1. Деякі овочі. Цибулю-порей і зелений лук, часник, квашена капуста і навіть звичайний лук в приготованому вигляді можуть викликати печію.
  2. Будь-які м’ясні страви, шинка.
  3. Яєчня.
  4. Здобна випічка, часниковий хліб.
  5. Молоко, сир, сири або йогурт.
  6. Смажена риба.

В період ремісії можна в невеликих кількостях з’їсти суші або ролли. Однак слід пам’ятати, що велике вживання таких продуктів обов’язково призводить до загострення, особливо якщо печія є симптомом діагностованого захворювання.

Чого не слід вживати

До продуктів, які не слід їсти при наявності печії, відносяться:

  • картопля фрі, сирої ріпчасту цибулю, часник, свіжі овочі, особливо помідори;
  • свинина, фарш навіть з яловичини;
  • жирні молочні продукти;
  • сало, вершкове масло, жирні страви і закуски;
  • алкоголь у будь-якому вигляді, кава, міцний чай;
  • приправи і солона їжа;
  • томатна паста;
  • м’ята в будь-якому вигляді;
  • чіпси, жирні десерти, шоколад;
  • кислі фрукти або напої;
  • солодкі напої з газами;картопля фрі
  • продукти фаст-фуду, консерви.

У період виношування дитини багатьох жінок мучить печія, тому харчування не повинно містити перерахованих вище продуктів. Кошти ж, що застосовуються для позбавлення від такого неприємного прояви, потрібні безпечні як для мами, так і для плоду. У багатьох випадках при цьому допомагають засоби народної медицини.

Позбавлення від печії

Необхідно пам’ятати, що деякі медичні препарати можуть сприяти появі печії навіть у здорової людини. Це може бути Аспірин, Ібупрофен або Ортофен. У таких випадках потрібна консультація з лікуючим лікарем для заміни лікарського засобу.

До медичних препаратів, які можна приймати при сильній печії, відносяться Альмагель, Ренні і Маалокс. Проте ці кошти є разовим рішенням проблеми. Вони чудово допомагають проти печії у випадках, коли довелося кудись терміново їхати. Однак при частих проявах печіння потрібно відвідати гастроентеролога для діагностики і подальшого лікування.

Серед народних засобів, які можна вживати для зменшення печії, є дуже прості. Деяким людям допомагає терта морква, стигла солодка груша, кілька з’їдених відварених горошин. Комусь достатньо половини склянки мінералки, яку треба пити невеликими ковтками, а хто-то для позбавлення від печії приймає тільки що вичавлений сік картоплі або трохи меду. Багато вагітні жінки використовують насіння гарбуза або соняшнику.

Залишити відповідь