Фаст-фуд за визначенням не може бути корисний для здоров’я

Багато хто вважає, що якщо споживати їжу швидкого приготування не часто і в невеликих кількостях, то нічого не буде. Насправді це не так. Вчені з’ясували, що навіть одноразового споживання таких продуктів може бути цілком достатньо для того, щоб у метаболічному процесі почалися збої. Практичні дослідження по цій темі проводила група науковців з Дюссельдорфа.

Для того щоб на практиці підтвердити свої теоретичні припущення, вчені зібрали групу з 14 добровольців, які не мали фізіологічних показників для неалкогольною жировою хвороби печінки або інших проблем з ШКТ. Вікова категорія учасників експерименту не перевищувала 40 років.

Всі учасники отримували періодично просту очищену воду, то ванільний коктейль. Слід зазначити, що останній напій мав стільки ж калорій, стільки і великий бургер з повноцінною порцією картоплі фрі. По закінченню експерименту вчені провели повторний медичний огляд, результати якого дещо здивували фахівців.

Так, було встановлено, що разове споживання пальмової олії призвело до негайного накопиченню жиру і різкого зниження чутливості до інсуліну. Такі патологічні зміни можна сміливо розцінювати як схильність до неалкогольною жировою хвороби печінки, порушення обміну речовин і, як наслідок, розвиток ожиріння і гастроентерологічних патологій.

Слід зазначити, що повністю здорові люди, які не страждають від зайвих кілограмів, можуть усунути таке порушення досить швидко. Однак якщо подібні збої в роботі організму будуть повторюватися, то розвиток вищеописаних ускладнень практично гарантовано. Тому говорити про те, що рідкісне споживання фаст-фуду не призведе до поганих наслідків, не розумно.