Харчування при діалізі нирок: дотримання дієти при гемодіалізі, список продуктів

Зміст

  • Чому важлива дієта
  • Рекомендації по лікувальному харчуванню
  • Дозволені продукти для пацієнтів
  • Детальніше про заборонах
  • Рекомендації щодо приготування їжі
  • Питний режим
  • Приклад щоденного меню
  • Резюме

Комплексна патологія, пов’язана з порушенням функції нирок і загибеллю клітин цього органу, називається хронічною нирковою недостатністю. Досить часто провокують розвиток захворювання тривалі ниркові хвороби, наприклад, пієлонефрит, гломерулонефрит, утворення конкрементів у нирках, амілоїдоз та ін. В 75% випадків хронічна ниркова недостатність – наслідок цукрового діабету, гломерулонефриту (аутоімунне захворювання, що вражає ниркові клубочки) та артеріальної гіпертензії.

Пацієнтам, у яких розвиток патології вступила в останню стадію, показаний регулярний гемодіаліз. Це апаратний метод, що передбачає позаниркового очищення крові від токсичних продуктів метаболізму. Під час гемодіалізу відбувається нормалізація водного, а також електролітного дисбалансу.

Необхідність діалізу виникає не тільки при гострій і хронічній нирковій недостатності, але і в разі отруєння препаратами, спиртами, отрутами. Загрозлива життя гипергидрация (наприклад, набряк головного мозку чи легенів)– також показання для проведення апаратної очищення крові.

Чому важлива дієта

Побічним ефектом процедури є втрата ряду цінних речовин, тому при діалізі нирок харчування відіграє значну роль. Нюанси дієтотерапії повинні бути узгоджені з лікарем (бажана консультація з дієтологом і нефрологом), тому що організм кожної людини індивідуальний. На особливості харчування впливає характер і ступінь порушень обміну речовин, частота і тривалість очищення крові, а також склад диализирующих розчинів. Однак для всіх пацієнтів, регулярно роблять процедуру, розроблені основні принципи харчування.

Рекомендації по лікувальному харчуванню

Органи здорової людини працюють цілодобово, в той час, як штучна нирка очищає кров всього 3 рази в тиждень протягом декількох годин. У період між процедурами слід уважно ставитися до надходження в організм рідини і токсичних речовин.

Ігнорування приписів може обернутися тяжкими наслідками і навіть летальним результатом, тому дієта при діалізі нирок особливо важлива.

Сеанс гемодіалізу передбачає великі енергетичні витрати пацієнта. Катаболічні процеси посилюються, а частина білка крові залишається в розчині для фільтрації. Принципи харчування для що мають хронічну ниркову недостатність людей, що регулярно роблять очищення крові на апараті штучна нирка:

  • скорочення вживаної рідини;
  • зменшення кількості кухонної солі (натрію);
  • додавання в раціон білкової їжі;
  • збільшення енергетичної цінності харчування (35-40 ккал на 1 кг маси тіла);
  • обмеження в раціоні продуктів, багатих калієм і фосфором.

різні продукти

Хворому показана лікувальна дієта № 7, яка в залежності від стадії захворювання і тяжкості супутніх симптомів підрозділяється на кілька варіантів (А,Б,Г). Медичний стіл № 7 дозволяє забезпечити організм нутрієнтами, враховуючи особливості розвитку патології

Дозволені продукти для пацієнтів

Під час сеансу діалізного очищення крові хворий втрачає чимало мікроелементів, водорозчинних вітамінів, олигопептидов і амінокислот. Тому щоденний раціон повинен бути повноцінним і містити достатню кількість білка (близько 1,2 г на 1 кг маси тіла). До призначення гемодіалізу споживання білка обмежують до ? г на 1 кг ваги.

Необхідно пам’ятати про достатньому надходженні в організм таких важливих нутрієнтів, як жири і вуглеводи. Важливо розуміти, що захворювання, яке стало причиною призначення діалізу, грає величезну роль при складанні щоденного меню. Наприклад, хворі на цукровий діабет повинні обмежити кількість вуглеводів, що надходять з їжею.

Список продуктів, дозволених при гемодіалізі, включає:

ГемодіалізАпарат для гемодіалізу

  • високобілкову їжу, наприклад, курячі яйця, нежирну яловичину, індичку, кролятину і свинину;
  • маложирную рибу (тріску, минтай, путасу);
  • трохи житнього і пшеничного бессолевого хліба;
  • вегетаріанські супи;
  • неміцна кава і чай, овочеві і фруктові соки, трав’яні відвари;
  • рослинне і вершкове масло в помірних кількостях;
  • овочі (до 400 г на день).

Підібрати точну кількість дозволених хворому продуктів може тільки лікуючий лікар, ознайомившись з анамнезом пацієнта.

Детальніше про заборонах

Людина, що знаходиться на гемодіалізі, не повинен отримувати більше 6 г натрію на добу. Ідеально, якщо пацієнт повністю відмовляється від кухонної солі. Дієта хворих на артеріальну гіпертензію людей повинна бути солі.

спеції

Поліпшити смакові якості страви можна за допомогою додавання різних спецій, приправ, розбавленої гірчиці, слабкого оцтового розчину. Виняток — хрін, перець і кориця

Органи страждає хронічною нирковою недостатністю з працею виводять калій. Надлишок мікроелемента усувається під час проведення діалізу. Значне накопичення калію між сеансами вкрай небезпечно і може закінчитися зупинкою серця. Необхідно пам’ятати, що першим симптомом гіперкаліємії є оніміння і слабкість кінцівок.

У хворих, що проходять очищення крові, зазвичай порушується фосфорно-кальцієвий обмін. Дисбаланс може виявити лише фахівець, призначивши аналіз, що показує рівень вмісту кальцію і фосфору в крові. Уражені нирки не справляються з виведенням зайвої кількості фосфору, що загрожує вимиванням кальцію з кісток. Це призводить до слабкості і крихкості скелета, а також іншими ускладнень.

Читайте також:
Гемодіаліз в домашніх умовах
Правильне харчування і дієта при каменях у нирках

Корекція здійснюється за допомогою обмеження в меню молочних та інших продуктів, багатих фосфором. Крім того, лікар підбирає препарати кальцію і ліки, що містять D3. Нерідко призначають і фосфатбиндеры, які перешкоджають засвоєнню фосфору, наприклад, альмагель або сивиламер. Щоб отримати потрібний ефект від лікарських засобів, приймати їх слід у відповідності з інструкцією.

Для пацієнта, який страждає на ниркову недостатність, надзвичайно шкідливий алюміній. Його містять препарати здатні завдати колосальної шкоди організму, наприклад, призвести до тяжкої анемії, руйнування кісткової тканини, спровокувати ураження нервової системи – алюмінієву деменцію.

мінеральні добавки

Хворим не можна самостійно вибирати полівітамінні комплекси, що мають у складі мінеральні добавки

Перелік продуктів, які обмежують під час гемодіалізу, включає:

  • багаті калієм сухофрукти – родзинки і курагу;
  • цитрусові, виноград і банани;
  • горіхи і бобові;
  • м’ясні та грибні бульйони;
  • субпродукти, наприклад, нирки, серце, печінку;
  • деякі овочі (помідори і відварну картоплю);
  • зелень (щавель і шпинат);
  • містять велику кількість фосфору молочні продукти;
  • копчену і солену рибу та ікру;
  • ізотонічні напої;
  • какао;
  • яєчний жовток;
  • консерви, ковбаси і сосиски;
  • хлібобулочні вироби;
  • крупи (виняток — рис).

Рекомендації щодо приготування їжі

Якщо хворому показаний нирковий діаліз, у процесі готування заборонено користуватись алюмінієвим посудом.

М’ясо і рибу необхідно попередньо відварювати. Перебувають на лікуванні пацієнтам заборонено вживати в їжу бульйон. Подальше приготування страви – справа смаку. М’ясо і рибу можна посмажити або запекти, додавши ароматні спеції.

овочі під краном

Тривале (протягом 6 – 10 годин) вимочування дрібно нарізаних овочів допомагає знизити кількість натрію і калію в продуктах. У процесі необхідно міняти воду кілька разів (якщо їжа особливо багата калієм, воду міняють не менше 10 разів, а час вимочування збільшують до 24 годин)

Питний режим

Взаємодіючи з центральною нервовою системою, нирки здорової людини підтримують водно-електролітний баланс без сторонньої допомоги. Хворий, якому потрібно апаратна очищення крові, позбавлений такого захисного ниркового механізму. Надлишок рідини не виводиться, а накопичується в організмі, тому дієта при гемодіалізі нирок передбачає істотне обмеження вживаної води і напоїв.

Недотримання цієї рекомендації загрожує розвитком гіпертонічної хвороби, набряку легень або мозку. Якщо під час діалізу відбувається виведення великого об’єму рідини, артеріальний тиск може значно коливатися, крім того, величезну навантаження відчуває серце.

Якщо у пацієнта залишився незмінним об’єм сечі, утворений за певний часовий проміжок, дозволене добове кількість споживаної рідини може бути збільшена до 1000 мл. Потрібно враховувати, що рекомендація наведена без урахування індивідуальних особливостей людини (наприклад, інтенсивності фізичних навантажень або роботи кишечника).

червоне яблуко

Не варто побоюватися зневоднення організму. В багатьох продуктах присутня рідина, наприклад, у великому яблуці міститься майже цілий стакан води. Об’єму рідини, що надходить з їжею, цілком достатньо для забезпечення нормальної роботи органів і систем

Пацієнти, які перебувають на лікуванні, повинні пам’ятати, що в період між процедурами необхідно дотримуватися дієти та контролювати свою вагу. Його надбавка за дві доби не повинна перевищувати 3 – 5% від загальної маси тіла (якщо гемодіаліз проводиться 3 рази на тиждень).

Деякі люди відмовляються від звичних чаювань, але все одно відзначають поява набряклості ніг. Не слід забувати, що людина отримує воду не лише з напоїв. У результаті розпаду жирів та вуглеводів виділяється певна кількість рідини. Крім того, деякі продукти харчування в своєму складі мають близько 90% води.

Приклад щоденного меню

Сніданок:

  • омлет з молоком, приготований на пару;
  • легкий овочевий салат, заправлений оливковою олією;
  • 100 мл неміцного чаю з додаванням меду та лимона.

Ланч

  • печені яблука або груші.

Обід

  • 200 мл і борщів зелених з додаванням 1 ч. л. сметани;
  • запечене куряче філе;
  • фруктове желе.

Полуденок

  • не більше 2 шматочки кавуна або дині;
  • 150 мл неміцного чаю.

Вечеря

  • Картопляні зрази, приготовані на оливковій олії;
  • 150 мл ягідного киселю.

Резюме

Життя людини, яка зіткнулася з необхідністю гемодіалізу, стає зовсім іншою. Перший час слідувати новим правилам досить складно, однак дотримання встановленого режиму харчування багато в чому визначає самопочуття хворого.

Дієта пацієнта, що проходить очищення крові, має бути повноцінним і збалансованим. Дотримуючись лікарських рекомендацій, можна полегшити свій стан і підтримати організм під час гемодіалізу.

Залишити відповідь