Харчування при панкреатиті підшлункової залози меню на тиждень

Зміст:

  • 1 Підшлункова залоза і панкреатит
  • 2 Дієта при панкреатиті
  • 3 Меню при панкреатиті
    • 3.1 Понеділок
    • 3.2 Вівторок
    • 3.3 Середа
    • 3.4 Четвер
    • 3.5 П’ятниця
    • 3.6 Субота
    • 3.7 Неділю

Якщо лікарем поставлений хворому діагноз – панкреатит підшлункової залози, значить поряд з пройденим обстеженням, лікуванням, пацієнту було докладно розказано про харчування при панкреатиті підшлункової залози меню, рекомендована дієта, виданий список дозволених і заборонених продуктів і напоїв.

Це і є комплексний підхід у сучасній медицині, що допомагає людині не тільки підлікується, але і підтримувати результати довгі роки, зберігати позитивні тенденції. Це і є рецепт здорового способу життя.

І якщо хворий строго дотримується всіх рекомендацій спеціаліста, він швидко йде на поправку, звикає до нового способу життя і практично живе повноцінно. З’ясуємо, що ж це за правила харчування при хворий підшлункової і можливо знайти свій рецепт щастя з гарним здоров’ям.

Pitanie-pri-pankreatite-menyu-na-nedelyu

Підшлункова залоза і панкреатит

Підшлункова залоза – один з органів травлення (ШКТ), важливий для здоров’я людини, наділений двома основними функціями (вироблення гормонів і допомогу у розщепленні білків, жирів і вуглеводів за участю панкреатичного соку).

Панкреатит — це запальне захворювання підшлункової, яке в сучасному світі настільки часто зустрічається, що практично, через одну людину можна ставити діагноз. Хвороба молодшає, схильні їй люди будь-якого віку, статі.

O-pankreatite

Симптоми, що проявляються у людини через невеликий час (до півгодини) після прийому їжі, вони приблизно у всіх однакові:

  • здуття живота;
  • нудота (до блювоти);
  • діарея;
  • болі (то спалахують, то загасаючі і по наростаючій в області верхній і середній частині живота, як правило).

Людина при цьому відчуває себе змученим, дратівливим і дозрілим на візит до лікаря. Відтягувати процес не стоїть для того, щоб лікар переконався в наявності основних гострих ознак хвороби і зміг правильно поставити попередній діагноз.

Далі піде призначення аналізів, обстеження на медичному обладнанні, на основі яких і буде підтверджений діагноз. Розпочнеться комплекс заходів щодо лікування і реабілітації, у тому числі лікарем-дієтологом будуть складені індивідуальна дієта при панкреатиті підшлункової і зразкове меню.

Розрізняють панкреатит трьох форм:

  1. Початкова (не завжди яскраво виражена, може проходити за 1-2 симптомах).
  2. Гостра (сильні болі в животі, підвищення температури, сухість у роті, сильне потовиділення, слабкість, зміни в забарвленні шкіри тощо).
  3. Хронічна (поява печії, відрижки, здуття, біль може бути непостійно, неяскраво виражена).

Кожна з форм нині лікується медикаментозно, але, разом з тим, дозволяє справлятися з недугою правильно підібрані дієта, продукти, рекомендовані в зразковому меню.

Дієта при панкреатиті

Які ці нехитрі, на перший погляд, але так необхідні хворому правила харчування при панкреатиті підшлункової залози, рекомендована дієта?

Menyu-pri-pankreatite-podzheludochnoj

По-перше, потрібно пам’ятати про дробове харчування невеликими обсягами (харчуватися 4-5 разів на день). Так підшлункова краще буде справлятися з навантаженнями. По-друге, щоб уникнути рецидивів, загострення ситуації, необхідно відмовитися від прийому алкоголю, приготування жирної, гострої, копченої їжі, концентрованих бульйонів, свіжого хліба, їжі, насиченої пуринами, холодних або гарячих страв.

По-третє, урізноманітнити своє меню корисними кашами, овочами, фруктами, зеленню. Це такі загальні рекомендації, які хворий повинен знати та керуватися ними. Як правило, призначається лікарем стіл харчування № 5 (це більше в період лікування, відновлення організму).

Різні рецепти страв можна підглянути в спеціальній медичній літературі, а також знайти на професійних медичних сайтах. Меню при панкреатиті можна і потрібно попросити скласти вашого лікаря.

Перші дні хвороби хворому бажано голодувати. При цьому шлунок розвантажений, підшлункова теж не виробляє ферменти, отже, вона може зайнятися самовідновленням своїх клітин. Поступово знімається запалення, настає поліпшення стану людини.

При голодуванні (1-2 дні) необхідно пити мінеральну воду без газу, відвари шипшини, ромашки. Це для того, щоб не настало зневоднення організму. Після рекомендується «сісти на щадну дієту» (до тижня). Скласти меню допоможе лікар, якщо у пацієнта виникають труднощі з цим. Може в силу того, що вперше стикається з таким станом.

Зазвичай медиками рекомендуються такі страви:

  • сухарі, підсушений хліб пшеничний;
  • пюре картопляне на воді без додавання вершкового масла;
  • каші на воді (бажано добре розварені, як, наприклад, рис, вівсянка, гречка);
  • киселі, морси, відвари деяких лікувальних трав.

Після закінчення тижня можна вводити нові продукти дієтичної спрямованості і урізноманітнити убоге меню. Нежирний сир, макарони, яйця (білки), овочі (гарбуз, капусту білокачанну, кабачки, морква), нежирні м’ясо, риба, фрукти (яблука, банани, груші), чай, мед, молоко і т. д. – з цих страв необхідно будувати свій раціон, це можна спокійно, не турбуючись є при панкреатиті.

Menyu-pri-pankreatite

Дієта при запаленні підшлункової залози в залежності від стану організму, що може тривати майже до півроку і більше з моменту початку захворювання. Але це, звичайно, при дуже складних формах. Частіше вона обмежується строком від місяця до трьох. У цей проміжок часу людині треба харчуватися за всіма правилами, не провокуючи нових «ситуацій».

Меню при панкреатиті

А тепер набросаєм зразкове меню на тиждень, відштовхуючись від нього, можна комфортно перенести період лікування, відновлення, щось додаючи, збавляючи за своїм уподобанням. Але бажано намагатися різноманітно складати меню на тиждень і чітко його дотримуватися. Якщо якісь страви не доводилося раніше готувати, усі рецепти доступні в інтернеті і не важко їх знайти.

Понеділок

  • Сніданок 1. Рисовий відвар, відварна курка (150 грам) з сухариками.
  • Сніданок 2. Омлет білковий, сухе печиво, відвар шипшини.
  • Обід. Суп з протертих овочів, картопляне пюре і риба, приготовлена на пару, сухий хліб, компот з сухофруктів.
  • Полуденок. Чай з молоком, сухарики.
  • Вечерю. Морквяно-гарбузове пюре. Шматочок хліба.

Вівторок

  • Сніданок 1. Вівсяна каша на нежирному молоці, хліб. Чай зелений.
  • Сніданок 2. Нежирний сир з порізаними шматочками бананів.
  • Обід. Суп на легкому курячому бульйоні з додаванням розвареного рису, моркви, картоплі, зелені петрушки. Макарони з паровою котлетою з індички. Рідкий кисіль.
  • Полуденок. Печиво з нежирним молоком.
  • Вечерю. Гречана каша на воді, варене яйце. Хліб пшеничний.

Середа

  • Сніданок 1. Пшенична каша з відвареної яловичиною (150 грам), хліб. Чай з галетами.
  • Сніданок 2. Запіканка сирна з родзинками.
  • Обід. Суп з галушками. Рис відварний з тюфтельками з телятини. Пару шматків хліба, чай з бергамотом.
  • Полуденок. Відвар шипшини з пісним печивом.
  • Вечерю. Овочеве рагу (капуста, кабачки, морква, зелень). Знежирений кефір, сухарики.

Четвер

  • Сніданок 1. Кукурудзяна каша на молоці, хліб пшеничний сухий.
  • Сніданок 2. Яблучне суфле, печиво.
  • Обід. Суп на бульйоні з м’яса кролика з додаванням овочевий заправки. Ячна каша з рибою на пару, капустяно-морквяний
  • салат з додаванням рослинної (оливкової) олії.
  • Полуденок. Яблучно-грушевий пудинг. Компот.
  • Вечерю. Картопляне пюре. Два яєчних білка. Кабачки відварні. Кисляк.

П’ятниця

  • Сніданок 1. Вівсяна молочна каша (добре розварена, як кисіль).
  • Сніданок 2. Сир з тертим яблуком.
  • Обід. Молочні макарони. Шматочок курки на пару, пару шматочків хліба. Морс.
  • Полуденок. Рисова запіканка.
  • Вечерю. Гречана каша, омлет, кефір.

Субота

  • Сніданок 1. Вермішель з сиром. Чай не міцний, бублики.
  • Сніданок 2. Гарбуз, запечена в меду.
  • Обід. Протертий картопляний суп з додаванням моркви, кропу.
  • Рис з шматочком вареної яловичини.
  • Полуденок. Дитяче фруктове пюре. Печиво.
  • Вечерю. Рибний рулет з запеченими овочами. Кефір.

Неділя

  • Сніданок 1. Каша 5 злаків на молоці, банан, сухий хліб.
  • Сніданок 2. Перетерте яблуко, печиво пісне.
  • Обід. Гречаний суп. Запечена картопля. Риба на пару. Хліб.
  • Вечерю. Вермішель з сиром, фруктами свіжими натертими. Компот.

Це, повторююсь, зразкове меню, воно як шпаргалка. Отримавши у лікаря перелік продуктів, дозволених для вживання, хворий, звичайно, сам, на свій смак запросто складе і сам меню. Тут важливіше не сам набір страв, а те, щоб склавши собі раціон, людина не спокусився на їжу смажену, гостру, кислу.

Важко протриматися перші пару тижнів, потім починається звикання, шлунок, підшлункова залоза вже готові до такого легкого асортименту, але при цьому корисному, лікувальній.

Побережіть свій хворий орган, дайте йому час на відновлення! У сукупності з медикаментозним лікуванням дієта при хронічному панкреатиті завжди дає відмінний результат.