Листові овочі з супермаркетів можуть спровокувати розвиток кишкового інфекційного захворювання

До таких висновків прийшли вчені після низки практичних досліджень і вивчення анамнезу хворих на інфекційні захворювання ШКТ. Однак слід зазначити, що таке твердження стосується тільки тієї зелені, яка була упакована в пластикову тару.

На думку вчених, така зелень, найчастіше це салат, може бути джерелом бактерій, які провокують розвиток інфекційних захворювань в області ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Особливо схильні до такого патологічного процесу люди зі слабкою імунною системою, які перенесли хронічні недуги ШЛУНКОВО-кишкового тракту і діти.

Якщо у салату, який був поміщений в таку упаковку, є незначні пошкодження на листках, це може спровокувати розвиток таких організмів як Salmonella enterica. Згідно з даними практичних досліджень, кількість цього організму на поверхні продукту стає в два рази більше. З’єднуючись з соком салату, ці організми формують стійку біоплівку, яку практично неможливо змити.

За результатами практичних експериментів було встановлено, що якщо салат зберігається у такій упаковці більше п’яти днів, кількість бактерій на його поверхні перевищує поріг в 100 000. Спочатку бактерії потрапляють на поверхню продукту з відкритого грунту, куди їх, у свою чергу, переносять птахи і комахи. Крім цього, хвороботворні бактерії можуть потрапити на поверхню листового овоча через проточну воду.

Вчені зазначають, що якщо ця бактерія потрапить в організм, то повністю видалити її звідти буде вже неможливо. Тому, листовий салат, шпинат і тому подібна зелень можуть стати головною причиною розвитку кишкового захворювання. Медики рекомендують купувати такі продукти тільки у відкритій упаковці, попередньо ретельно оглянувши листя.

Залишити відповідь