Можна вівсянку при панкреатиті: каша, кисіль, печиво

При панкреатиті просто необхідно їсти вівсянку і страви з неї, так як вона нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і зменшує больові відчуття, дискомфорт при прийомі їжі. Багато хто задається питанням: «чи можна їсти вівсяну кашу при панкреатиті?» Відповідь в даному випадку: однозначно, можна і навіть потрібно. При встановленому діагнозі панкреатиту в гострому періоді, так і в ремісії вівсянка – один з рятувальних кругів для хворого.

  • Вживання вівсяної каші
  • Вівсяний кисіль при панкреатиті
  • Вівсяне печиво при панкреатиті

З «Геркулеса» можна приготувати і вівсяної кисіль, і вівсяне печиво. Окремо слід сказати про кисіль на основі вівсяних пластівців – такий напій не тільки буде корисним для здоров’я пацієнта, але і смачним, якщо його правильно приготувати.

Вживання вівсяної каші

Насамперед, як і будь-яку кашу, вівсянку перед варінням рекомендується промити. Хворим з гострим панкреатитом вівсянка вводиться з третього – четвертого дня хвороби. Її варять на воді без солі, цукру або масла, максимально разваривая і протираючи через сито.

Для хворих з хронічним панкреатитом основна ідея варіння полягає в тому, щоб каша добре разваривалась. Так як існують різні види вівсянки (грубого помелу, швидкого приготування і не потребують варіння) – до часу приготування будь-який з них потрібно додавати +5 хвилин.

Вівсяний кисіль при панкреатиті

Є 2 рецепта киселя: від доктора Ізотова і від доктора Момотова. Вони різні за способом приготування. Другий рецепт простіше, але смакові якості першого набагато перевершують другий рецепт.

Рецепт доктора Ізотова наступний:

  • потрібно 3,5 літра кип’яченої чистої води. Необхідно перелити її в чисту п’ятилітрову банку і остудити до температури 30-40 градусів;
  • після того як вода охолола – всипати 500 грам вівсяних пластівців (самих звичайних) і 100 грам кефіру, потім ретельно перемішати;
  • банку закупорити, загорнути в ковдру і поставити в темне місце на 2 дні для бродіння. Якщо суміш в банку розшаровується і починає пузиритися – все йде як треба. Але давати бродити більше 2 діб не потрібно, так як смак буде гірше;
  • далі йде процес першої фільтрації. Нам потрібні чиста 3-літрова банка, друшляк з дрібними отворами, 5-літрова емальована каструля. Потрібно процідити перебродило вміст через друшляк в каструлю, а залишок з друшляка покласти в 3-літрову банку;
  • далі – друга фільтрація. У 3-літрову банку з гущею потрібно долити в 3 рази більше води, ніж там знаходиться цієї самої гущі. Отриманий вміст ретельно перемішати і знову процідити в п’ятилітрову каструлю. Гуща нам більше не потрібна.
  • профільтровану рідину перелити в чисту 5-літрову банку. Закупорити її і поставити в темне місце на 16-18 годин. У результаті рідина повинна розшаруватися на 2 шари: нижній білий (він знадобиться для киселю) і верхній – буде практично прозорим (квас). Квас перелити в окремий посуд, а білий осад розділити по невеликих ємкостей для зручності зберігання в холодильнику (не більше 21 дня);
  • власне приготування киселю: у не надто велику емальовану каструлю налити 400 мл чистої прохолодної води. Додати за смаком білого осаду від 5 до 10 ложок. Потрібно постійно помішуючи кисіль дерев’яною ложкою, довести його до кипіння і уварюють до потрібної консистенції. У готовий кисіль можна додати трохи солі і рослинної олії. Кисіль готовий. Є його переважно з хлібом.

Рецепт доктора Момотова:

  • необхідні інгредієнти – 300 гр. дрібних вівсяних пластівців і 4 ст. л. великих; приблизно 70 мл біокефіру з невисокою жирністю;
  • перший етап бродіння нічим не відрізняється від такого в першому рецепті, тільки банку беремо 3-літрову замість 5-літрової;
  • на етапі першої фільтрації суміш знову ж проціджуємо – близько 2 літрів рідини. Її ділимо по банкам і ставимо в холодильник (суміш высококислотная);
  • проціджену гущу промиваємо двома літрами кип’яченої води і також розливаємо по банках (низкокислотная суміш);
  • під час приготування киселю слід врахувати, що людям з виразковою хворобою і підвищеною кислотністю слід користуватися рідиною другий фільтрації, а зі зниженою кислотністю – першої. Далі варимо кисіль як в першому рецепті.

При гострому панкреатиті кисіль можна пити з 3-го дня хвороби, при хронічній формі – щодня. Для різноманітності можна додавати фрукти, сухофрукти, ягоди та мед за смаком.

Вівсяне печиво при панкреатиті

Що стосується цього продукту, то у гостру фазу захворювання доведеться утриматися від нього, так як в будь-якому випадку печиво містить жири і цукор, що протипоказано при запаленні підшлункової залози.

У фазу ремісії хворі можуть їсти печиво, за винятком випадків, коли хвороба ускладнилася панкреатогенным цукровий діабет. У таких випадках є спеціальне печиво із замінником цукру. Корисність печива в основному пояснюється наявністю в ньому вівса.