Присмак жовчі в роті: що значить, причини, як позбутися

Присмак жовчі в роті виникає незалежно від вікової категорії чи статевої приналежності. У більшості випадків вказує на порушення функціонування органів травної системи, але може вказувати на стоматологічні проблеми. Крім цього, є ряд факторів, які ніяк не пов’язані з наявністю в організмі патологічних процесів, але це зовсім не означає, що від неприємного присмаку не потрібно позбавлятися.

  • Етіологія
  • Класифікація
  • Симптоматика
  • Діагностика
  • Лікування
  • Ускладнення
  • Профілактика

У ситуаціях, коли відчуття жовчі в ротовій порожнині обумовлюється якимось захворюванням, то клінічну картину буде доповнювати широкий спектр симптоматики.

Виявити, що ж послужило джерелом подібного дискомфорту, можуть тільки клініцисти на підставі фізикального та лабораторно-інструментального обстеження. Лікування в більшості випадків здійснюється консервативними методами, а саме: прийомом лікарських препаратів, зміною раціону і застосуванням рецептів альтернативної медицини. До хірургічного втручання вдаються лише в крайніх ситуаціях.

Етіологія

Як було зазначено в загальному описі, присмак жовчі в ротовій порожнині може бути обумовлений як патологічними, так і фізіологічними чинниками. До групи небезпечних захворювань можна віднести:

  • ураження жовчного міхура або печінки – характерною ознакою, що вказує на хвороби цих органів, є прояв вранці;
  • захворювання ДПК або шлунка – присмак жовчі турбує людини відразу ж після вживання їжі;
  • онкологічний процес, ЖКБ, а також порушення функціонування ендокринної системи – в таких випадках неприємний присмак буде супроводжувати людину незалежно від того, що було з’їдено або який спосіб життя він воліє вести;
  • гіпертиреоз – це підвищена активність щитовидної залози, що тягне за собою закид жовчі в порожнину стравоходу, через порушення роботи жовчних проток;
  • холецистит;
  • поразка цирозом печінки або гепатит;
  • хвороби ясен;
  • карієс і стоматит;
  • ГЕРХ;
  • патологічний вплив паразитів;
  • порушення процесів травлення.

До другої групи причин формування гіркоти в порожнині рота відносяться:

  • неправильна гігієна ротової порожнини або її повна відсутність – це може спричинити за собою розмноження мікробів і бактерій;
  • тривалий прийом деяких лікарських препаратів, зокрема антибіотиків;
  • вживання в їжу неякісних продуктів;
  • період виношування дитини – в такому разі присмак жовчі може бути нормальним проявом, оскільки із-за активного росту плода і збільшення розмірів матки внутрішні органи здавлюються і зміщуються;
  • нераціональне харчування – коли основу раціону людини складають жирні та гострі страви, а також газовані напої;
  • багаторічна пристрасть до шкідливих звичок, а саме до розпивання спиртовмісних напоїв;
  • вплив стресу або сильного емоційного перенапруження.

Причини гіркоти у роті
Причини гіркоти у роті

Класифікація

Залежно від тривалості прояви присмаку жовчі, такий симптом буває:

  • періодичним;
  • короткочасним;
  • постійним.

З часу появи:

  • перед вживанням їжі;
  • після їжі;
  • відразу ж після сну.

Симптоматика

В залежності від того, який хвороботворний процес послужив джерелом виникнення присмаку жовчі в ротовій порожнині, клінічну картину можуть доповнювати такі симптоми:

  • напади нудоти і блювоти. При цьому блювота може бути наполегливою, але не приносити полегшення людині;
  • хворобливі відчуття різного ступеня інтенсивності;
  • зростання показників температури тіла;
  • збільшення розмірів живота;
  • підвищене газоутворення;
  • печія – це найбільш поширений симптом, яким може супроводжуватися присмак жовчі або гіркоти;
  • печіння і дискомфорт в загрудинної області;
  • задишка, яка може виникати як при фізичних навантаженнях, так і в стані спокою;
  • зміна відтінку шкірного покриву і слизових оболонок – вони набувають жовтуватий колір;
  • потемніння сечі і знебарвлення калових мас;
  • поява жовтого або білого нальоту на язиці;
  • підвищене потовиділення.

Але варто зазначити, що вищевказані симптоми є найбільш поширеним доповненням присмаку жовчі. В одних пацієнтів клінічна картина буде доповнюватися іншими ознаками, а у інших – ні. У будь-якому випадку при появі присмаку жовчі варто негайно звернутися за допомогою до гастроентеролога.

Діагностика

Поставити діагноз на підставі лише вираження присмаку жовчі нелегко, хоча такий симптом значно звужує коло можливих патологій. Щоб з’ясувати, яке захворювання або стан стало чинником виникнення основного ознаки необхідно здійснення цілого комплексу діагностичних заходів. До них можна віднести:

  • вивчення історії хвороби та анамнезу життя пацієнта;
  • виконання ретельного фізикального огляду;
  • проведення детального опитування хворого;
  • призначення клінічного та біохімічного аналізів сечі і крові;
  • копрограму;
  • УЗД і рентгенографію;
  • КТ і МРТ;
  • ФГДС і біопсію.

Тільки при виконанні вищевказаних, а при необхідності і додаткових інструментальних або лабораторних обстежень, а також після консультування фахівців з інших областей медицини можна виставити остаточний діагноз і визначити індивідуальну тактику терапії.

Лікування

У більшості випадків, для того щоб позбутися присмаку жовчі у роті застосовуються консервативні методи лікування, а саме:

  • призначення лікарських препаратів;
  • використання нетрадиційних рецептів;
  • дієтотерапія.

Медикаментозна терапія призначається в індивідуальному порядку для кожного пацієнта, але в більшості випадків показаний прийом:

  • ферментних засобів – для поліпшення процесів травлення;
  • жовчогінних препаратів;
  • заспокійливих речовин;
  • антибактеріальних засобів;
  • інших препаратів для усунення симптомів.

Ферментні препарати
Ферментні препарати

Крім цього, в усуненні такого симптому широко використовується народна медицина, яка передбачає приготування відварів і настоїв на основі рослинних компонентів. Лікарські напої можна використовувати кількома способами – приймати всередину або полоскати рот. Перед початком терапії нетрадиційними рецептами варто проконсультуватися з лікарем на предмет індивідуальної нестерпності того або іншого компонента.

Дієтотерапія — грає не останню роль у нейтралізації такого неприємного ознаки. Основні правила лікувального харчування складаються з:

  • повної відмови або зведення до мінімуму споживання жирних та гострих страв, копченостей і напівфабрикатів, шоколаду і надмірно солоних продуктів;
  • вживання великої кількості рідини – більше двох літрів на добу;
  • збагачення раціону свіжими овочами та фруктами, кисломолочною продукцією та висівками;
  • використання в якості харчових добавок корицю або гвоздику;
  • їсти цитрусові, які допоможуть позбутися присмаку жовчі;
  • готувати страви найбільш щадними способами – відварювати гасити, пропарювати тощо або запікати;
  • ретельно пережовувати їжу, що попередить переїдання.

До хірургічних операцій звертаються тільки в крайніх випадках, до яких відносять:

  • неефективність консервативних методів лікування;
  • важкий стан пацієнта;
  • застій жовчі;
  • формування конкрементів у жовчному міхурі або жовчних протоках.

Ускладнення

Присмак жовчі в порожнині рота може викликати появу таких наслідків:

  • зміна смакових переваг;
  • відраза до їжі;
  • значне зниження маси тіла, аж до крайньої міри виснаження, що обумовлюється нездатністю відрізняти смак.

Серед наслідків такого симптому також можна виділити ускладнення захворювань, на тлі яких з’явився присмак жовчі.

Профілактика

До профілактичних заходів від виникнення подібного прояву відносять:

  • повна відмова від шкідливих звичок;
  • дотримання рекомендацій гастроентеролога щодо харчування;
  • прийом лікарських препаратів тільки за призначенням лікаря та зі строгим дотриманням дозування;
  • уникання стресових ситуацій.

Крім цього, дуже важливо своєчасно виявляти захворювання, які служать джерелом присмаку жовчі. Для цього необхідно регулярно проходити обстеження у гастроентеролога та стоматолога.