Продукти викликають печію, що не можна їсти, список

Продукти, що викликають печію, досить часто стають головною етіологічної причиною підвищеного газоутворення і збоїв у роботі сфінктера стравоходу. Усунути таке неприємне відчуття можна в тому випадку, якщо виключити з раціону даний провокуючий фактор і почати правильно харчуватися.

  • Етіологія
  • Класифікація
  • Агресивні інгредієнти
  • Компоненти, що підвищують газоутворення
  • Інші продукти
  • Рекомендації щодо харчування

Печія являє собою патологічний процес, який виражається в дискомфорті і палінні в загрудинної області. При цьому неприємні відчуття можуть розповсюджуватися вгору по стравоходу аж до горла. Стикається з проявом печії практично кожна людина, а багато хто звик нейтралізувати подібний симптом за допомогою прийому лікарських препаратів, не підозрюючи про те, що медикаменти можуть ще більше посилити інтенсивність такого неприємного ознаки. Крім цього, багато хто не підозрюють про те, що позбутися від такого дискомфорту можна шляхом виключення з раціону або зведення до мінімуму вживання деяких продуктів харчування.

Етіологія

Спровокувати появу такого симптому може кілька факторів:

  • подразнюючий ефект на оболонку шлунка. При цьому в організмі виникає потреба якомога швидше нейтралізувати і позбутися від такої їжі будь-яким способом, зокрема, через сфінктер, в стравохід;
  • надходження додаткової кислоти в порожнину цього органу — особливо це шкідливо при вже наявної підвищеної кислотності соляної кислоти, яка сформувалася на фоні гастриту, виразкової хвороби або іншої патології ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Крім цього, не останню роль відіграє спосіб приготування продуктів. Пацієнтам з яким-небудь захворюванням органів травної системи рекомендується готувати страви найбільш щадними способами, а саме – варити, запікати, тушкувати або пропарювати тощо.

Класифікація

Продукти, що викликають печію, прийнято поділяти в залежності від того, як вони впливають на органи травної системи. Таким чином, існує кілька груп таких інгредієнтів:

  • перша – впливає на слизову і рівень кислотності шлункового соку. До таких продуктів відносять – цитрусові, кислі сорти ягід і спиртне;
  • друга – підвищує утворення газів і стає причиною появи метеоризму. Це можуть бути – бобові і здоба;
  • третя – знижує функціонування сфінктера стравоходу – міцний чай або кава;
  • четверта – сповільнюються процеси перетравлення надходить їжі. Наприклад, жирні та гострі страви.

Окислювальні властивості продуктів
Окислювальні властивості продуктів

Велика кількість продуктів харчування є «важкими» для органів травної системи, а деякі з них стають джерелом підвищеної секреції соляної кислоти. Однак, варто врахувати, що організм людини індивідуальний, і те, що для одних стане причиною печії, в інших не викличе ніякого дискомфорту.

Агресивні інгредієнти

Оболонка шлунка влаштована так, що має кілька захисних механізмів, а саме:

  • виділення слизу;
  • наявність епітеліального бар’єра;
  • хороша циркуляція крові і кровопостачання;
  • постійне оновлення тканин і клітин.

Незважаючи на це, є деякі продукти, які можуть надавати роздратування і тим самим викликати печію або підвищити кислотність. Таким ефектом володіють надмірно гарячі страви, а також деякі продукти:

  • кислі сорти фруктів. З цієї групи найбільш сильно впливають на появу печіння в загрудинної області цитрусові. Це обумовлюється тим, що вони містять у собі велику кількість агресивних кислот органічного характеру. Саме вони руйнують захисний бар’єр і негативно впливають на оболонку шлунка, особливо якщо їх їсти натщесерце. Крім цього, апельсини і грейпфрути викликають підвищення освіти кислого шлункового соку. Також багато з них можуть викликати алергічну реакцію;
  • кислі або незрілі ягоди мають аналогічний ефект. Особливо варто звернути увагу на червоні сорти смородини, обліпихи, журавлину і брусницю. Краще всього їх є в невеликих кількостях після вживання їжі або в якості варення;
  • цибулю і часник;
  • білокачанна або квашена капуста;
  • кетчуп, паста, сік і всі продукти на основі томатів.

Також до агресивних продуктів варто віднести:

  • гриби;
  • деякі види круп, зокрема перловка, кукурудзяна крупа і пшоно;
  • всі жирні сорти м’яса свинина, баранина і яловичина, а також наваристі бульйони, приготовані на їх основі;
  • морепродукти — кальмари, креветки і устриці;
  • горіхи;
  • алкоголь.

Крім цього, варто з обережністю ставитися до екзотичних інгредієнтів, які не характерні для регіону проживання пацієнта.

При частій появі печії всі вищевказані продукти слід повністю виключити з раціону або принаймні звести їх вживання до мінімуму.

Компоненти, що підвищують газоутворення

На питання пацієнтів про те, які продукти викликають печію, гастроентерологи часто надають їм список таких продуктів:

  • квасу та інших газованих напоїв. При їх вживанні відбувається розтягнення стінок, підвищення тиску на стінки цього органу, а також зростання концентрації травних соків, що й стає джерелом печії;
  • бобових культур і гороху – наділені схожими діями;
  • молочної та кисломолочної продукції з високим відсотком жирності;
  • вершкове масло і маргарин, особливо у великих кількостях;
  • молоко, оскільки з віком, ферментів для його переробки залишається все менше;
  • морозиво;
  • здоба і кондитерські вироби;
  • свіжий хліб.

Продукти, що підвищують газоутворення
Продукти, що підвищують газоутворення

Інші продукти

Дієтологи рекомендують всім, хто схильний до появи печії, з особливою увагою ставитися до складання свого раціону. Вище було зазначено те, що викликає печію, однак є перелік компонентів, які в розумних кількостях не викличуть появу такого симптому. До них можна віднести:

  • розбавлені очищеної або кип’яченої водою свіжовичавлені соки, але без м’якоті;
  • персики і виноград;
  • малину і чорницю;
  • полуницю;
  • курку та інші дієтичні сорти м’яса, птиці і риби.

Рекомендації щодо харчування

Крім того, що не можна їсти при печії, пацієнтам також слід дотримувати нескладні правила харчування:

  • готувати страви щадними методами, які були вказані вище. Це допоможе уникнути появу печії навіть при вживанні заборонених продуктів, але в невеликих кількостях;
  • повністю виключити з меню маринади, копченості та соління, а також жирні страви і фастфуд;
  • вживати їжу часто, але невеликими порціями;
  • стежити за температурним режимом страв – вони не повинні бути дуже холодними або надмірно гарячими;
  • збагачувати раціон продуктами, які легко засвоюються організмом. До них можна віднести – каші на воді, вегетаріанські бульйони, зелень, киселі та ін

Крім цього, пацієнтам не вдасться позбутися від печії, якщо вони будуть продовжувати вести нездоровий спосіб життя і не стежити за нормальною масою тіла.

Унаслідок широкого розмаїття продуктів, що викликають печію, перед тим як відмовитися, або ввести в раціон новий компонент людям, схильним до частих нападів даного симптому, необхідно проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом. Тільки фахівець зможе визначити причину появи такого дискомфорту, доцільне призначити обстеження і скласти повний перелік дозволених і заборонених продуктів при печії.

Залишити відповідь