Що не можна їсти при гастриті – заборонені продукти

Дієта при гастриті відіграє ключову роль у лікуванні цієї недуги. На жаль, багато пацієнти приходять до успішного завершення лікування, так як не знають, що не можна їсти при гастриті шлунка. Часто з цієї причини гострий процес приймає хронічний перебіг і провокує розвиток серйозних ускладнень.

  • Загальні рекомендації з харчування
  • Заборонені продукти при гострому гастриті
  • Заборонені продукти при зниженій кислотності
  • Заборонені продукти при підвищеній кислотності

Загальні рекомендації з харчування

Загальні рекомендації по харчуванню надає тільки лікуючий лікар. В цілому можна виділити такі загальні правила харчування при лікуванні цієї недуги:

  • механічне щадіння слизової оболонки шлунка. Цей принцип передбачає під собою заборону на вживання продуктів з грубою клітковиною, великих шматків якихось продуктів, які будуть перетравлюватися тривалий час. З цією метою не варто вживати висівковий хліб, м’ясо з жилавими волокнами. Консистенція всієї їжі – пюрированная, кремоподібна, напіврідка, однорідна;
  • хімічно щадна їжа: виключення подразнювати слизову оболонку шлунка їжі. До такої відносять копченості, жирну їжу, соління, гостру їжу. Заборонено велика кількість спецій;
  • термічне щадіння слизової оболонки: вся їжа повинна бути теплою, неприпустима занадто гаряча їжа (буде додатково травмувати запалену слизову оболонку) і холодна їжа (він буде довше звичайного застоюватися в шлунку);
  • харчування має бути регулярним: не потрібно допускати переїдання або ж, навпаки, довго голодувати;
  • порції повинні бути невеликими. Натомість зменшення разового обсягу спожитої їжі слід збільшити кількість її прийомів. Оптимальна кратність прийомів їжі – 5-6 раз на день;
  • необхідно пам’ятати, що не можна їсти на ніч. Останній прийом їжі має відбуватися не пізніше ніж за 2 години до сну.

Заборонені продукти при гострому гастриті

При гострому гастриті значно розширюється перелік того, що можна їсти. У цей період хворому рекомендуються в основному індиферентні продукти, що діють на слизову обволаківающе і не викликають її додаткового роздратування.

Категорично заборонено при гастриті в гострому періоді:

  • смажена, жирна і гостра їжа;
  • шоколад;
  • газовані напої;
  • алкогольні напої;
  • абсолютно всі солодощі;
  • хлібобулочні вироби, особливо свіжа випічка. Сухарі в помірній кількості дозволяються. Чому шкідлива саме свіжа випічка? Вона стимулює процеси бродіння в шлунку. А значить, хворого будуть турбувати здуття живота, відрижка;
  • будь-яка консервація;
  • кава, міцний чай;
  • какао;
  • твердий сир;
  • різні мариновані продукти;
  • соуси.

Коли мова йде про хронізації хвороби, то тут дієтичне харчування буде мати свої відмінності та особливості. У цілому дієта більш м’яка, за складом заборонених продуктів. З категорично заборонених можуть бути названі алкоголь (особливо шампанське, ігристе вино, різні коктейлі, пиво) і газовані пофарбовані води, кави. З обережністю варто пити ягідні морси (деякі ягоди мають яскраво виражену кислу реакцію і здатні викликати загострення), соки (соки з цитрусових необхідно виключити зовсім). В періоді ремісії дозволяються спеції, але їх вміст у продуктах повинно бути обмежено. Бажано використовувати мінімальну їх кількість: сіль, трохи перцю. На відміну від гострого періоду, в фазу стихання хвороби їжу можна механічно не подрібнювати (але все ж не варто споживати великі шматки їжі), страви можуть набувати більш густу консистенцію.

Заборонені продукти при гастриті зі зниженою кислотністю

Цей вид недуги має на увазі під собою впровадження в раціон страв, які будуть стимулювати секрецію шлункового соку. Список заборонених продуктів представлений для ремісії хвороби. Якщо відбувається загострення – його коригують з більш суворим контролем дозволених продуктів.

Збудники виділення шлункової секреції
Збудники виділення шлункової секреції

При хронічному гастриті зі зниженою кислотоутворюючою функцією шлунка небажано вживати:

  • тверді сири;
  • смажені продукти;
  • макаронні вироби, хлібобулочна продукція (сприяють застою їжі в шлунку і процесу бродіння і газоутворення);
  • консервоване м’ясо і риба;
  • з фруктів протипоказані ягоди малини, агрусу і червоної смородини;
  • шоколад (як і інші солодощі, гальмує вироблення шлункового соку);
  • алкоголь;
  • квас та інші газовані напої, а також солодкі води. Як виняток, може виступати слабо – або негазована мінеральна вода, але пити її потрібно теж згідно з лікувальними схемами. Безконтрольне її вживання може призвести до загострення недуги;
  • не слід їсти молочні, горохові та квасолеві супи і страви з квасолі і гороху.

Заборонені продукти при гастриті з підвищеною кислотністю

При хронічному гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку (гіперацидному) необхідно включати в раціон, що знижують рН. Що стосується соків і фруктів, то необхідно обмежувати їх вживання, але повної відмови від них не вимагається. Які продукти небажано їсти при гіперацидному гастриті шлунка — представлено нижче:

  • цибуля, часник, кріп і фенхель;
  • квашені овочі (призводять до бродіння);
  • смажена їжа;
  • молочнокислі продукти (мають кисле середовище, внаслідок чого підвищують рН в шлунку, і можуть викликати загострення гастриту);
  • кислі перші страви — борщ, капусняк;
  • шоколад;
  • копченості, жирні м’ясо і риба;
  • консервована продукція;
  • сухофрукти;
  • яйця в будь-якому вигляді;
  • будь-які солодощі;
  • алкоголь;
  • газовані напої та мінеральні води (вони підвищують рівень вироблення шлункового соку залозами).

При хронічному гастриті з нормальною кислотністю слід в основному уникати жирного, смаженого, гострого, копченого. Шоколад можна вживати зрідка, але не більше кількох шматочків.

Головне правило в дієтичному харчуванні при гастриті — дотримання міри у вживанні будь-яких продуктів.

Залишити відповідь