Сильне здуття живота

Проблеми з травленням — це найчастіша причина неприємних відчуттів в черевній порожнині. Сильне здуття живота, гази і навіть біль — все це хвилює дуже багатьох людей. Причому відчувати такі симптоми можуть як здорові люди, так і постійно хворіють.

Зміст:

  • 1 організм перетравлює їжу
  • 2 Симптоми
  • 3 Причини газоутворення
  • 4 Метеоризм і стан організму
  • 5 Як позбутися від здуття
  • 6 Народні засоби
  • 7 Що можна їсти при метеоризмі

Як організм перетравлює їжу

Процес травлення починаєтьсяпроцес перетравлення їжі вже в роті, коли починає виділятися слина, і завершується в прямій кишці. Але найактивніша робота йде, звичайно ж, у верхніх відділах кишечника.

Сенс травлення полягає в тому, що надійшли органічні з’єднання повинні розщепиться до найдрібнішого стану для більш повного проникнення через стінки кишечника в кров. Там вони розносяться по всьому організму, живлячи його і даючи так потрібну енергію.

Перетравлення їжі — це процес органічної хімії, при якому з’являються зайві для організму сполуки, тобто відходи, що надають калу типові для нього колір і запах. Вони виводяться разом з газами, утвореними в цьому процесі, цим і пояснюється метеоризм.

Якщо травлення проходить без хворобливих відхилень, то газів з’являється небагато, і вони не турбують людину. При хворобах ШКТ вони утворюються вже у великій кількості, що є приводом для занепокоєння.

Симптоми

Симптоми газоутворення і здуття наступні:

  • здуває живіт, тобто з’являєтьсяболить живіт відчуття розпирання, відбувається збільшення її в розмірах;
  • з’являються больові відчуття, іноді дуже гострі і не проходять самі собою;
  • такий живіт як би говорить про те, що його власник постійно переїдає, хоча насправді це зовсім не так;
  • бурчання і булькання з’являються безпосередньо перед здуттям;
  • слабкість, болі в голові і в животі.

Всі ці ознаки можуть з’являтися як поодинці, так і групами.

Причини газоутворення

Здуває живіт з багатьох причин, але механізм цього процесу один. Він може запускатися внаслідок екзогенних та ендогенних факторів. До екзогенних, або зовнішнім, причин можна віднести несвіжу їжу, ліки, які впливають на травлення і т. д.

Екзогенних факторів дуже багато, можна навести лише деякі з них:

  1. Прийом в їжу не сполучаються один з одним продуктів, що впливає на перистальтику кишечника і роботу кишкових бактерій. У підсумку виникає сильний метеоризм.
  2. Вживання газованої води, що штучно збільшує кількість газів в кишечнику і шлунку, тому здуває живіт.
  3. Дуже часте застосування бікарбонату натрію (соди) як препарату проти печії. Луг (сода) з кислотою шлунка входить у реакцію і утворює вуглекислий газ, який і стає причиною появи сильного здуття.
  4. Прийом великої кількості їжі їжа на ніч у великій кількостіна ніч. При цьому процес травлення йде дуже повільно. Деяка частина їжі залишається неперетравленою і починає загнивати з утворенням газів. При цьому живіт починає здуватися.
  5. Частий прийом жирної їжі. Це не тільки уповільнює процес травлення, але і дає навантаження на печінку і підшлункову залозу. У результаті не тільки з’являється здуття живота, але і сильно ускладнюється процес перетравлення їжі.
  6. Різка зміна раціону. Прикладом може служити перехід на сироїдіння, тобто вживання рослинної їжі у великій кількості.

Ендогенні причини появи сильного здуття живота можуть бути наступними:

  1. Часті запори, які можуть бути наслідком атонії, спазматичних явищ у кишечнику, радикуліту, ентероколіту, коліту, тривалого стресу, неправильного харчування. При цьому калові маси не евакуюються, і одночасно відбувається травний процес з утворенням газів. У результаті відбувається здуття з виділенням великої кількості газів, болить живіт.
  2. Алергія на їжу. Попадання алергенів в організм викликає больові відчуття в животі, і його починає здутися животик.
  3. Дисбактеріоз. Це дисбаланс між мікроорганізмами в кишечнику, що веде до вищості шкідливих бактерій, що обумовлює здуття.
  4. Паразити, що живуть в шлунково-кишковому тракті. Вони впливають на процес перетравлення їжі. Приміром, аскариди і гострики споживають в кишечнику ті ж продукти, що і людина, додаючи відходи своєї життєдіяльності. Це призводить до того, що здуває живіт.
  5. Хвороби печінки і жовчного міхура. хвороби печінкиЗавдяки жовчі краще перетравлюються жири. Якщо ж є які-небудь порушення з його виділенням, то жири починають перероблятися в кишечнику, а не дванадцятипалої кишці, а це призводить до того, що починає здутися животик живіт після їжі.
  6. Хвороби підшлункової залози. Недостатність її роботи може призвести до виникнення газів після прийому їжі.
  7. Гастрит і коліт призводять до порушення вироблення травних соків, що обумовлює не тільки здуття кишечника, але і больові відчуття в животі.

Чому сильно здуває в різних випадках, розповісти в рамках цієї статті не представляється можливим. Хоча, резюмуючи, можна сказати, що всі причини полягають у неправильній роботі травної системи.

Метеоризм і стан організму

Сильні гази в кишечнику і супутні їм больові відчуття створюють стрес для людини. Але не це основне. Метеоризм шкідливий для організму, так як останній при цьому працює з підвищеною віддачею сил, а це може призвести до захворювань.

Людина не отримує при цьому недугу всіх поживних речовин в необхідній кількості. До того ж знижується апетит аж до повної його втрати. Може виникнути і так званий вовчий голод, коли ніяк неможливо насититися і виникає бажання з’їсти що-небудь смачненьке і незвичайне. У результаті хворий споживає багато харчових продуктів, але не може наїстися, і в результаті з’являється спучений живіт, а за ним і приріст ваги.

Погіршується самопочуття, наростаєзапах з рота втома, виникає роздратованість, настрій міняється кожні п’ять хвилин від хорошого і позитивного до мало не депресивного і меланхолійного. З’являється поганий запах з ротової порожнини, прищі на обличчі. Така людина схильний до різних захворювань, які швидко переходять у хронічний характер. Загалом, картина невесела.

Як позбутися від здуття

Навіть якщо немає супутніх хронічних або гострих захворювань, постійне сильне газоутворення після їжі повинно насторожити. При наявних хворобах шлунково-кишкового тракту варто зайнятися їх лікуванням. Організму необхідно допомогти, налагодивши травлення. Слід поєднувати лікування і локальне вплив на симптоми.

Для початку потрібно зрозуміти, чому відбувається сильне газоутворення, з’ясувати його причини. Якщо немає хронічних хвороб і відсутня прийом будь-яких ліків, то виникає здуття говорить про нездорове, неправильному харчуванні. Якщо ж здуває живіт постійно, то варто насторожитися і звернутися для підстраховки до гастроентеролога, тим більше при присутніх больових симптомах.

Усунути або полегшити симптоми можна, почавши приймати адсорбенти. Самим популярним і відомим є активоване вугілля. Він не тільки усуває причини, за якими здуває живіт, але і допомагає вивести токсини. Єдиним побічним ефектом є поява запорів.

Для того щоб знизити освіта сильного здуття, необхідно розібратися з проблемами перистальтики кишечника. Потрібно боротися як з запором, так і з проносом.

Чудовим препаратом, Дюфалакусуває проблеми сильного газоутворення і здуття, є Дюфалак. Він дбайливо впливає на слизову оболонку кишечнику, не подразнює її. А його проносне дію обумовлено створенням більшого об’єму калу, що збільшує перистальтику кишкового відділу без появи газів. Але на цьому дія ліків не закінчується. Воно лікує і дисбактеріоз, збільшуючи кількість корисних бактерій в прямій кишці і пригнічуючи роботу шкідливих. А також воно корисно і для роботи печінки.

У продажу є величезна кількість проносних препаратів, але якщо немає термінової необхідності виведення калових мас, то слід використовувати овочі та фрукти з легким проносним ефектом. Добре допоможуть і трави.

Народні засоби

Число народних засобів при метеоризмі досить велике. Наведемо деякі з них.

Діарея, особливо якщо він тривалий, завжди супроводжується підвищеним газоутворенням. Це може бути симптомами і гастродуоденіту, і хвороб печінки, і запалень або інфекцій кишечника.

  • Найефективніший засіб для боротьби з проносом — це кора дуба. Її слід заварити, а потім приймати настій при діареї. Але довго цього робити не треба.
  • А ось ромашку, перцеву м’яту і звіробій можна застосовувати тривалий час. Ромашка і звіробій знімають запалення, а м’ята — чудовий спазмолітик. Потрібно зібрати суміш цих трав, з’єднавши їх в рівних кількостях, і залити окропом (1 ст. ложка на півлітра води). Пити по полустакану тричі на день за півгодини до прийому їжі.
  • Добре впливає на шлунково-кишковийвідвар мати-й-мачухи тракт мати-й-мачуха. Вона усуває запалення слизової кишечника, прибирає підвищене газоутворення і здуття. Дві столові ложки листя трави потрібно заварити склянкою окропу і настоювати одну годину. Пити по столовій ложці за 30 хвилин до прийому їжі.
  • Листя подорожника обволікають слизову оболонку кишечника, володіють стимулюючими властивостями, допомагаючи виділяти харчові ферменти, і стимулюють роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Для приготування трав’яного настою потрібно взяти столову ложку подрібненого подорожника і заварити склянкою окропу. Настояти чотири години, процідити і додати ложку меду. Пити по столовій ложці після прийому їжі.

Що можна їсти при метеоризмі

Допомагає впоратися зі здуттям кишечника правильна дієта. Необхідно прибрати з раціону всю їжу, яка призводить до сильного газоутворення. А також слід завести харчовий щоденник, в якому потрібно відзначати продукти, що призводять до того, що живіт починає здутися животик.

Потрібно виключити з меню все жирне, смажене, занадто холодне і гаряче, міцні напої, кава, свіжу випічку, бобові, капусту, груші, родзинки, виноград, яблука. Чорний чай замінити зеленим.

Під час їжі не потрібно поспішати, так як заковтування повітря призводить до метеоризму і болів у шлунку. Газовані напої і жувальна гумка сприяють заковтуванню повітря, тому краще замінити їх склянкою води з лимоном і медом або неміцним зеленим чаєм.

Дієта при сильному здутті передбачає скорочення споживання молока. Кисломолочні продукти пити і їсти можна, вони тільки поліпшать травлення. Не слід їсти один-два рази в день і багато. Краще 5-6 разів на добу, але маленькими порціями. Всі страви повинні бути теплими, комфортної температури.

Залишити відповідь