Сир при гастриті

Людині, хворій гастритом, дуже багато доводиться міняти у своєму ставленні до харчування, відмовлятися від улюблених страв. Звична їжа викликає болі, дискомфорт у шлунку, і це примушує хворого переходити на більш щадні для органів травлення види продуктів. Розглянемо, чи можна їсти сир при гастриті. Цей продукт є відмінним постачальником білка і володіє м’якою консистенцією, що не завдає шкоди запаленої шлунку.

Зміст:

  • 1 Фактори та причини розвитку гастриту
  • 2 Сир і його користь для людини
  • 3 Як вибрати і зберігати продукт

Фактори і причини розвитку гастриту

Головною причиною гастриту в більшості випадків є Хелікобактер пілорі (НР). Присутність цієї бактерії виявляється майже у 80% пацієнтів, що звернулися до гастроентеролога з симптомами, що вказують на гастрит.

Хелікобактер пілоріНа сьогоднішній день розроблені прості методики визначення цього інфекційного збудника в крові. Це дихальний хелик-тест, який дозволяє при газоанализе видихуваного повітря визначити, є бактерія в організмі чи ні. Багато здорові люди є носіями патогенної мікрофлори в шлунку, яка, завдяки захисним силам організму, знаходиться в пригніченому стані. Людина дуже довго може не відчувати на собі симптомів існування НР в організмі.

Із-за деяких несприятливих факторів, таких як ослаблення імунітету, вплив стресів та інших обставин, бактерія може різко активізувати свою життєдіяльність. Коли вона веде свою руйнівну роботу, людина починає відчувати неприємні симптоми. Це може бути печія, відрижка, відчуття важкості після їжі.

Однією з причин, що спонукають НР до зростання і розмноження, є дефіцит білка в харчуванні хворого. При його недостатньому надходженні в організм захисні фактори послаблюють свою протидію інфекції, і агресивна мікрофлора починає руйнувати внутрішні стінки шлунка. Основними джерелами білка в раціоні людини є м’ясні, рибні страви, і, звичайно ж, молочні продукти.

Сир і його користь для людини

Сир і його користьСир — це скисле молоко. З нього видаляється сироватка, і залишається легкозасвоюваний коров’ячий білок і величезна кількість кальцію, що робить цей продукт абсолютно незамінною в харчуванні людини.

У сирі може бути ще жир, який дуже легко при необхідності видаляється. І це дуже добре, так як такий жир не володіє якими корисними властивостями. Навіть, навпаки, він сприяє відкладенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин. А атеросклероз, в свою чергу, підвищує ризик утворення тромбів у кровоносних судинах.

Сирна маса може бути жирної, напівжирної або знежиреною. Найкориснішим вважається сир без жиру (в межах 0-1%) або з мінімальним його вмістом (до 3%).

У будь-медичної дієті він завжди стоїть на одному з перших місць, у тому числі і при гастриті його є не тільки можна, але і потрібно. 

Для дорослої людини дев’ять столових ложок сиру заповнять його добову потребу в білках. При гострому гастриті, коли накладаються дуже строгі обмеження в їжі, цей продукт стає просто незамінним.

Жирний сир також несе свою користь для організму, так як в ньому, на відміну від знежиреного, більше кальцію і до того ж присутні жиророзчинні вітаміни. Поєднання кальцію і вітаміну D покращує стан зубів і сприяє запобіганню карієсу. Амінокислота метіонін знижує рівень поганого холестерину і покращує процес жиросжигания. Наявність кон’югованих лінолевої кислоти з сфінголіпідів робить сир ефективним у профілактиці раку.

Жінка їсть сирВживаючи регулярно сир, можна отримати дуже багато користі. Цей продукт:

  • виступає ефективним засобом для профілактики захворювань печінки;
  • сприяє утворенню гемоглобіну в крові;
  • бере участь у процесі забезпечення киснем головного мозку;
  • покращує пам’ять;
  • нормалізує функціонування нервової системи;
  • запобігає остеопороз;
  • знижує токсичну дію стероїдів на печінку;
  • містить пребіотик, поліпшує травлення і підвищує імунітет;
  • здатний запобігати вагінальні інфекції;
  • сприяє зростанню і зміцненню м’язів.

Добова норма сиру — від 150 до 300 г на добу.

Як вибрати і зберігати продукт

Найбільша проблема покупного сиру — це його якість. Продукт часто підробляють, використовуючи крохмаль і рослинні жири. Щоб дізнатися, чи справжній ви купили сир, треба капнути в нього трохи йоду. Якщо йод змінить колір на синій, значить, у придбаному продукті є крохмаль.

Сир, допомагає при гастриті, — це свіжий якісний продукт. Тільки такий дозволяється їсти при пошкодженні органів ШКТ.

Сир може мати невеликий жовтуватий відтінок, це говорить про те, що в ньому великий вміст жирів. Але якщо інтенсивність жовтизни перевищує природний поріг, швидше за все, в ньому є сторонні добавки, які не мають ніякого відношення до кисломолочним продуктам.

Сир, допомагає при гастритіПосіріла маса свідчить про те, що вона далеко вже не першої свіжості і скоро стане непридатною для вживання в їжу.

Щоб зберегти сир як можна довше свіжим, необхідно засвоїти деякі правила:

  1. Не рекомендується тримати сирну масу у поліетиленовому пакеті, який допомагає накопичувати конденсат, що призводить до втрати первинних властивостей продукту.
  2. Тримати сир краще в скляному або емальованому посуді, яку необхідно щільно закривати.
  3. Щоб довше зберегти свіжість продукту, необхідно разом з ним в контейнер покласти кілька шматочків цукру, який буде вбирати зайву вологу і не дасть йому зіпсуватися.
  4. Сир не любить тепло, тому його краще зберігати в холодильнику, загорнувши в пергаментний папір або фольгу. Для цих же цілей можна використовувати марлевий відріз. Тканина вбере в себе вологу і не дасть продукту зіпсуватися.
  5. Для заморозки годиться тільки свіжий сир, який необхідно розділити на порції, щоб по кілька разів його не розморожувати.
  6. Розморожувати заготовлений запас сир слід повільно, не використовуючи додаткове тепло, так як він не терпить різких перепадів температури.

Як правило, домашній сир не зберігається більше трьох-чотирьох днів, але це за умови, що він свіжий. На комерційних упаковках з сиром вказується допустимий термін реалізації.

Залишити відповідь