Солодке при гастриті

Гастрит являє собою запальний процес, що вражає слизову шлунка. При діагностуванні гастриту пацієнту заборонено вживати страви і продукти, здатні дратувати і так запалений ШКТ. Цукор не вважається забороненим продуктом, і тому такі солодощі, як зефір, при гастриті їсти можна.

Але десерти варто вживати в помірній кількості. Саме про те, що можна їсти при гастриті солодкого, які ласощі можна, а від чого варто відмовитися, і піде мова далі.

Зміст:

  • 1 Що з солодкого заборонено при гастриті?
  • 2 Що можна їсти?
    • 2.1 Зефір в раціоні пацієнта. Що радять гастроентерологи
    • 2.2 Пудинг і гастрит — можна поєднувати?
      • 2.2.1 Рецепт солодкого пудингу з гарбуза
    • 2.3 Суфле і гастрит

Що з солодкого заборонено при гастриті?

Багато пацієнтів задаються питанням, чи можна їсти цукор при гастриті або ж, наприклад, пряник? Лікарі кажуть, що для пацієнтів із гастритом є певні обмеження в солодощах:

1. Торти не можна, т. до. вони занадто жирні для пацієнтів з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту.торт

2. Тістечка і печиво — це заборонені лікарями продукти, оскільки вони можуть стати причиною загострення гастриту і початку запального процесу.

Що можна їсти?

При гастриті перше, на що хворому варто звернути увагу під час проходження лікувального курсу, — це правильно складене харчування, дієтичний раціон. При призначенні певного режиму харчування лікарі знайомлять пацієнта з переліком дозволених і заборонених продуктів і страв.

Саме ж харчування має бути дробовим: їсти потрібно потроху, але часто, не перевантажуючи шлунок. Окремим моментом дотримання лікувальної дієти є споживання при гастриті солодкого. Що можна, а що — ні, і в яких кількостях можна їсти смакоту? Поговоримо про це детальніше.

Що дозволено їсти солодкого при гастриті? Як відзначають самі лікарі, солодке при гастриті можна вводити в свій раціон, але в певних кількостях і не всі десертні страви. Зокрема, мова йде про такі продукти:мармелад

1. Джем і пастила.

2. Пюре з фруктів і пудинг.

3. Пастила і зефір.

4. Желе і мармелад.

5. М’який ірис, а також соки і компоти, кисіль і чай.

Трохи солодкого при гастриті дозволяється, головне — знати всьому міру і не їсти варення або цукерки в необмеженій кількості.

Щодо того, що можна їсти солодкого при гастриті, лікарі озвучують конкретний список.

Що можна з десертних страв, а що не варто вводити в раціон:

  1. Згущене молоко можна при гастриті, оскільки в ньому міститься велика кількість кальцію, білка, а також відсутні шкідливі для організму барвники, на відміну від цукерок.
  2. Шоколад, а також цукерки при гастриті медики не рекомендують. Такі продукти досить жирні для шлунку пацієнта і можуть подразнювати слизову, провокуючи загострення патології, прояв негативної симптоматики. До того ж виробники додають в них всілякі барвники та консерванти, ароматизатори, горіхи і родзинки, вживати які при діагностованому гастриті просто заборонено. Якщо ж відмовитися ні сил, максимально допустима норма шоколаду в добу складає 50 м, при цьому віддавати перевагу потрібно чорним сортів шоколаду, а білий або молочний виключити.
  3. Морозиво дозволено гастроентерологами, які стверджують, що це ласощі здатне знизити негативний прояв гастриту. Молоко, що міститься в морозиві, знижує кислотність шлункового соку і тим самим допомагає вгамувати біль. Головне в цьому випадку — вибрати якісний продукт, а не з порошковим замінником і великою кількістю синтетичних компонентів, барвників і ароматизаторів. Якщо ж у пацієнта діагностовано гастрит зі зниженим рівнем кислотності, їсти морозиво категорично заборонено.
    морозиво
    морозиво
    компот із сухофруктів
    компот із сухофруктів
  4. Сухофрукти, такі як курага та родзинки, інжир або ж чорнослив, не варто вводити в раціон пацієнтам з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Справа в тому, що у сухофруктів занадто груба шкірка, яка подразнює стінки, слизову шлунка. Лікарі рекомендують варити з них компоти, які більш корисні і смачні для пацієнта. У цьому випадку хворий не тільки слід своїми гастрономічними уподобаннями, але і підтримує організм корисними макро – і мікроелементами.
  5. Варення при гастриті лікарі радять їсти з великою обережністю, беручи до уваги рівень кислотності шлункового соку. Так, варення з кислих сортів ягід і фруктів показано при гастриті зі зниженим рівнем кислотності. А ось при високій кислотності лікарі рекомендують вибрати мармелад, при гастриті він не буде впливати на шлунок занадто агресивно, дратуючи його.
  6. Мед показаний і просто незамінний при гастриті як з підвищеним, так і зі зниженим рівнем кислотності. Вся справа в тому, що він:
    • сприяє швидкому загоєнню вогнищ виразки, знімаючи запалення слизової;
    • зміцнюючим чином діє на весь організм, особливо на ЦНС;
    • позитивно впливає на секрецію шлункового соку: якщо приймати теплий продукт бджільництва за 2 години до їжі, то рівень кислотності підвищиться, якщо ж приймати у вигляді охолодженого медового розчину, то шлунковий сік почне активно вироблятися, а його кислотність підвищиться.

Зефір в раціоні пацієнта. Що радять гастроентерологи

Медики не відносять зефір в список заборонених при гастриті солодощів. Якщо ви просто нездатні прожити і дня без десерту, це повітряне ласощі буде ідеальним варіантом. У своєму складі зефір містить дуже корисне для організму з’єднання — пектин, здатний покращити роботу ШКТ, процес травлення.

Крім усього іншого, він не приводьзефір при гастритіт до розвитку тяжкості в шлунку після їжі. А якщо приготувати зефір самостійно, то можна раз і назавжди вирішити питання безпечного вживання, без барвників і консервантів ласощі.

Зефір показаний всім хворим на виразку шлунку — як зі зниженою кислотністю, так і з підвищеним рівнем кислотності. А якщо зупинити свій вибір на продукті з додаванням яблучного пюре, то це буде ідеальним продуктом для всіх пацієнтів, у яких діагностували гастрит.

Пудинг і гастрит — можна поєднувати?

При діагностуванні захворювань ШКТ пудинг в раціоні пацієнта не заборонений. Головна умова — це, звичайно ж, міра. І бажано домашнє приготування, а не вживання магазинного варіанту. Приготувати пудинг просто.

Рецепт солодкого пудингу з гарбуза

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • 200 г м’якоті гарбуза;
  • по 20 г цукру, манки і вершкового масла;
  • щіпка солі;

Гарбуз очищаємо від шкірки і подрібнюємо на тертці. Далі розводимо пюре молоком і тушкуємо на маленькому вогні майже до готовності. Перед самою готовністю додаємо в масу яблучне пюре, цукор і манку. Ретельно перемішуючи, потрібно варпудинг з гарбузаить ще 8-10 хв.

Готову масу слід охолодити і змішати з жовтками яєць. Суміш збивають міксером в круту піну, кладуть у посуд, стінки якої змащені маслом, ставлять на водяну баню і варять до готовності, після викладають у форму.

Суфле і гастрит

Гастроентерологи настійно рекомендують в процесі дотримання спеціальної лікувальної дієти при гастриті подавати на стіл суфле. Причому готувати його можна як з м’ясних продуктів, так і з риби. Або використовувати солодкий варіант.

Суфле — дієтичний продукт, показаний не тільки пацієнтам з розладом ШКТ, але і тим, хто хоче мати струнку фігуру і при цьому не обмежувати себе в солодощах.

Підводячи підсумок, можна сказати, що діагностовані проблеми з ШКТ не вирок для ласунів, при якому варто виключити всі раніше улюблені солодощі. Головне — знати, що можна їсти, а що варто виключити або обмежити в своєму раціоні.

Залишити відповідь