Вівсяний кисіль при панкреатиті рецепт приготування

Зміст:

  • 1 Що потрібно для вівсяного киселю
  • 2 Як готувати
  • 3 Користь від напою

При запальних процесах підшлункової залози дуже важливо правильно складати раціон для харчування. Загострення панкреатиту залежить від їжі, яку хворий приймає.

У народній медицині є багато варіантів приготування страв, які будуть не тільки смачними, але і з цілющими властивостями. Вівсяний кисіль при панкреатиті рецепт знає не кожен хворий, але це блюдо навіть дуже допомагає пацієнтам підтримувати хвороба з сплячому стані.

Важливо знати, що вівсяні киселі при панкреатиті відрізняється від рецепту звичайних киселів на крохмалі. Цей продукт готується досить довго, хоч і не вимагає особливих зусиль і постійної присутності кухаря.

Otvar-ovsa

Що потрібно для вівсяного киселю

Інгредієнтів потрібно не так вже й багато:

  • 3 склянки вівсянки. Брати потрібно звичайні пластівці вівсяної крупи без додавання сухофруктів, есенцій або підсолоджувачів. Краще брати пластівці хорошої якості без сміття і з ретельною обробкою, будь сміття у вигляді лушпиння від зернят може стати зайвим навантаженням на шлунок і спровокувати підвищену роботу підшлункової залози;
  • воду попередньо потрібно прокип’ятити і остудити до 30 градусів;
  • половина склянки кефіру. Кефір потрібно брати нежирний і свіжий.

Як готувати

Як приготувати це незвичайне питво з вівсянки? Хоч страву і називається кисіль, але насправді це продукт бродіння, який потрібно готувати не менше 3 днів. Перший раз закваску готують на кефірі, а потім можна просто додати кілька столових ложок вже готового киселя з дріжджовими бактеріями.

Кисіль при такому захворюванні, як панкреатит обов’язково повинен бути свіжим і інгредієнти підбирають також з особливою ретельністю. Кислий кефір або стара закваска може спровокувати рецидив хвороби. Тому необхідно дотримуватися всіх рекомендацій по вживанню.

Вівсяні киселі при панкреатиті, і їхні рецепти, стали популярним не так вже й давно, але встигли зарекомендувати себе тільки з кращого боку.

Готувати цілющий напій краще в трилітровій банці. Спочатку готують вівсяну основу. Для цього в стерильну банку засипають 3 склянки пластівців і заливають воду саме 30 градусів. Не можна брати холодну воду або сильно гарячу.

При заквасці холодної води бродіння може не настати або проходити дуже сповільнений, а гаряча вода загрожує вбити всі корисні мікроорганізми, які будуть допомагати в бродінні. Після того як змішали воду з пластівцями туди ж вливають і кефір.

Банку не повинна бути повною, завжди треба розраховувати, що процес бродіння супроводжується виділенням вуглекислого газу, тому кришку з банки може просто зірвати. Від кришки до суміші повинно залишатися не менше 15 сантиметрів. Кришку можна замінити медичної рукавичкою, так буде зручніше спостерігати за процесом бродіння.

Закриту рукавичкою або кришкою банку поміщають в темне і при цьому тепле місце. Прямі сонячні промені можуть вбити корисні організми і вітаміни, тому банку можна упакувати в плед або темний пакет. Важливо постійно підтримувати температуру не нижче 30 градусів, щоб процес бродіння був безперервним.

Через 2 доби рідина зціджують через марлю і залишають на 12 годин. Через це час концентрат для киселю вважається готовим.

Retsept-ovsyanogo-kiselya1

Сам кисіль варять на вогні, в склянку води додають 2 столові ложки концентрату і чекають, поки рідина не придбає бажану густоту.

Не можна варити напій в алюмінієвих каструлях, навіть при нетривалому контакті частинки алюмінію насичують кисіль, що погано вплине не тільки на підшлункову, але і на весь організм хворого. Зварити можна одну порцію або відразу каструлю, але треба пам’ятати, що цей продукт зберігається недовго.

Кисіль їдять сам або з додаванням джему або ягід з фруктами, але це дозволяється тільки тоді, коли спостерігається стійка ремісія захворювання.

Користь від напою

Систематичне вживання вівсяного киселю дозволяє нормалізувати мікрофлору шлунка, дисбактеріоз йде вже через 2-3 тижні після курсу лікувального пиття. Крім усього цього вівсянка має антиоксидантні властивості, вона виводить накопичені в організмі токсини, що дуже важливо при панкреатиті.

Кисіль також покращує роботу шлунково-кишкового тракту, обволікаючи стінки кишечника тонкою плівкою.
Вживання при хронічній та гострій стадії

При загостренні недуги прийом лікувального пиття можна починати не раніше ніж через 3 дні після нападу. До напою можна додати варення, ягоди або цукор. П’ють перед їжею або замість неї, для підшлункової цей прийом їжі буде розвантажувальним, і не буде викликати підвищене виділення ферментів.

При хронічній формі до напою додають некислі фрукти, джеми (якщо не порушена функція вироблення інсуліну), мед.

Їдять вівсяне блюдо 2-3 рази в день між прийомами приготованого напою повинно проходити не менше 3 годин. Систематичний прийом киселю дозволяє досягти стійкої ремісії хвороби, гострі фази зменшаться в рази.