Загострення гастриту, симптоми

Гастрит являє собою запальний процес, який, прогресуючи, зачіпає прилеглі до шлунку органи травної системи. Найпоширенішим вважається хронічний гастрит, який розвивається тривало і характеризується періодами затихання загострення.

Загострення гастритуНайбільш часто загострення хронічного гастриту трапляється в літній або весняний період і відбувається через безконтрольного прийому їжі рослинного походження. Вона чинить подразнюючу дію на шлунок і призводить до загострення гастриту. Симптоми у кожної людини свої. В одних це може бути незначна, поступово наростаючий біль. У інших вона різка, раптова.

Зазвичай люди з гастритом мають поняття про періоди загострення. Вони здатні контролювати свій стан і знають, що потрібно робити, якщо загострюється гастрит з тими чи іншими симптомами.

Зміст:

  • 1 Причини загострення
  • 2 Симптоматика
  • 3 Діагностика
  • 4 Терапія
    • 4.1 Дієта
    • 4.2 Терапія медикаментами
    • 4.3 Нетрадиційні засоби народної медицини
  • 5 Профілактика

Причини загострення

Загострення хронічного гастриту можуть бути спровоковані зовнішніми і внутрішніми факторами.

До зовнішніх відносяться:

  • переїдання;Куріння і алкоголь
  • куріння і алкоголь;
  • «неправильна» їжа (фастфуд, гостра, жирна чи неякісна, надмірно холодна або гаряча);
  • тривале голодування;
  • неконтрольований прийом медикаментів;
  • харчова алергія.

Внутрішніми причинами загострення гастриту є:

  • харчова інфекція (зараження сальмонелою, стафілококами);
  • інфекційні захворювання (кір, грип, скарлатина);
  • поразка тканин шлунка опромінення, опіків.

ВАЖЛИВО! Гастрит у стадії загострення — хворобливий і небезпечний процес, з яким потрібно негайно боротися ефективними способами. Самостійно знімати симптоми не варто. Краще прийти до лікаря, який знає, що робити при загостренні, призначить адекватне лікування, враховуючи індивідуальні особливості протікання захворювання.

Симптоматика

Якщо в стадії ремісії ознаки захворювання слабо заявляють про себе, то при загостренні гастриту стають явними і досить хворобливими. Основні прояви — диспепсія і больовий синдром.

Біль при гастритіБіль в області живота починається при порожньому шлунку або відразу після їжі, посилюється в положенні стоячи або в результаті руху. Болі бувають різкими і нападоподібним або тупими, ниючими.

Симптоми, пов’язані з диспепсією:

  • тяжкість і тиск в області шлунку;
  • відрижка;
  • неприємний присмак у роті;
  • підкрадається нудота або навіть блювання;
  • втрата апетиту;
  • здуття живота;
  • печія;
  • хворобливі відчуття під ребрами зліва;
  • рясне слиновиділення або надмірна сухість губ і порожнини рота;
  • бурчання в животі;
  • порушення стільця;
  • метеоризм;
  • відчуття печіння і розпирання.

Особливо різко всі симптоми проявляються після вживання грубої клітковини, жирної, смаженої їжі.

Іноді до диспепсичним симптомів при загостренні гастриту приєднуються ознаки інтоксикації. Це загальна слабкість, підвищена пітливість, Слабкість і сонливістьдратівливість, скачки кров’яного тиску. Після їжі спостерігається так званий демпінг-синдром, тобто раптовий напад слабкості і сонливості, блідість шкіри. У цей період посилюється перистальтика кишечника, потрібно терміново спорожнити.

Всі перераховані симптоми проявляються індивідуально у кожної людини. Вони можуть з’являтися при голодному шлунку або відразу після їжі. Постійно або рідко. Скільки триває загострення, залежить від стадії розвитку захворювання. Саме тому, якщо людина знаходиться на прийомі у лікаря під час нападу загострення, то слід докладно описати свої симптоми для вибору оптимальної схеми терапії.

Нудота і блювота на початковому етапі можуть бути відсутніми, вони зазвичай характерні для хронічного гастриту у стадії загострення. Але все, звичайно, індивідуально. Якщо хвороба запущена, то блювота доповнюється темною масою. Якщо ж є порушення слизової шлунка, блювоті присутні кров’яні згустки. Такі симптоми дуже небезпечні і вимагають негайної медичної допомоги. Больові симптоми можуть тривати 7-10 днів, потім настає ремісія.

Симптоми і лікування при зниженої і підвищеної кислотності дещо відрізняються:

  • Поганий запах з ротаПри зниженій кислотності болю часто відсутні. Основними ознаками загострення є поганий запах з рота з гнильним присмаком, чергування проносу і запору з-за поганого перетравлення їжі, відчуття розпирання в шлунку.
  • При підвищеній кислотності біль є обов’язковим симптомом, з’являється відрижка з кислим присмаком, нудота і блювота, сильне печіння у шлунку та стравоході, біль за грудиною, в калі можуть бути кров’яні прожилки.

Діагностика

При загостренні доктор призначає діагностичне обстеження. Тільки після визначення симптомів гастриту лікар вирішує, що робити і чим лікувати загострення хвороби.

Проводять:

  • розгорнутий біохімічний аналіз крові і сечі;
  • дослідження калу на приховану кров, на наявність паразитів;
  • тест на хелікобактер пілорі;
  • ендоскопічне дослідження слизової оболонки шлунка;
  • гістологічне дослідження слизової шлунка.

Обстеження за допомогою рентгена не проводять, так як це неефективно і не дає повної картини для визначення захворювання.

Терапія

На прийомі гастроентерологаПри загостренні гастриту лікування призначає лікар-гастроентеролог. Самостійно купувати і вживати ліки не слід, так як первинні симптоми можуть пройти, але хвороба при цьому продовжить прогресувати. Тільки гастроентеролог після проведення всіх аналізів призначає медикаментозні препарати і рекомендує дієтичне харчування.

Дієта

Якщо загострення хронічного гастриту сталося в перший раз, то з ним можна впоратися за допомогою зміни свого режиму харчування. У перші добу краще взагалі відмовитися від їжі. Слід пити прохолодний чай або негазовану воду. На наступний день можна включати в раціон киселі, рідкі каші на воді, яйця всмятку.

Слід дотримуватися і основні загальноприйняті правила правильного харчування: їсти не менше 5 разів на день, порції повинні бути невеликими, їжа готується на пару або запікається, її слід ретельно пережовувати, температура повинна бути комфортною для перетравлення (30-40 градусів).

Заборонена їжаПри недостатній секреції шлункового соку з меню виключають їжу, що викликає бродіння, і трудноперевариваемую їжу. При зайвої кислотності прибирають продукти, що провокують печію: лимони, мариновану, гостру, смажену їжу.

Якщо сталося весняне, літнє або осіннє загострення гастриту, слід дотримуватися максимально щадний режим харчування. Під забороною спеції, прянощі, консервація, газована вода, міцний чай і каву, здобний хліб, кондитерські вироби. Краще харчуватися нежирним м’ясом і рибою, вівсяною кашею на воді.

Лікування хронічного гастриту будь кислотності при загостренні починають з виключення з раціону газованих напоїв, алкоголю, гострих, копчених, маринованих продуктів, жирного м’яса, риби, міцних бульйонів, капусти, лимонів, яблук. Краще в цей час харчуватися кашами на воді, овочевими бульйонами і супами, протертими м’ясними і рибними стравами. Харчування повинно бути спрямоване на те, щоб якомога менше травмувати шлунок і не перенапружувати його.

Корисно пити мінеральну воду. При підвищеній кислотності рекомендовано вживати Боржомі, Джермук, при зниженій — Арзні, Боржомі. Її п’ють кілька разів на день, але тільки якщо немає проблем з нирками.

Терапія медикаментами

Медикаментозне лікуванняПри загостренні гастриту симптоми усуваються за допомогою лікування медикаментами. Вони допомагають позбутися болю, поліпшити моторику шлунка і кишечника, знизити агресивність шлункового соку або, навпаки, простимулювати його вироблення, зупинити запалення, регенерувати уражені тканини.

Медикаментозне лікування в період загострення призначається лікарем виходячи з результатів дослідження. При підвищеній кислотності застосовують антациди для усунення агресії шлункового соку. Це Альмагель, окис магнію, Маалокс, Гельфос. Вони усувають печію та відрижку.

Застосовуються такі заспокійливі ліки при загостренні, як Реланіум, Новопассит. Додаються препарати для захисту слизової шлунка та знімають больові симптоми.

При зниженій кислотності приймають ліки і ферменти, що сприяють вироблення соляної кислоти в шлунку і стимулюють його роботу. Використовують замісну терапію натуральним шлунковим соком. Застосовують ферментативні препарати Дигестал, Абомін, Фестал, Мезим. Для зняття запалення призначають Бетацид, Пепсидил, Ацидин пепсин.

Якщо є запалення слизової шлунка або виразка, то лікування при загостренні гастриту включає ліки для загоєння слизової. Це обволікаючі препарати, такі як Плантаглюцид, Церукалнітрат вісмуту. Призначають спазмолітики і болезаспокійливі (Сульпірид, Догматил, Церукал). Для регенерації тканин застосовують Никошпан, Нікотинамід, вітаміни групи В, аскорбінку.

Якщо загострився гастрит викликаний бактеріями, застосовують антибіотики пеніцилінового ряду, такі як Карфециллин, Амоксицилін, Ампіцилін і антибіотики на основі тетрацикліну. При аутоімунному гастриті прописують препарати, що пригнічують імунну систему організму.

ВАЖЛИВО! Період загострення не можна залишати без уваги навіть при слабовыраженных симптомах, не доставляють занепокоєння. Якщо хронічний гастрит перейшов у стадію загострення, то це може закінчитися утворенням виразки і ракових пухлин. В короткі терміни при своєчасному лікуванні і дотриманні режиму харчування можна усунути симптоми загострення недуги.

Нетрадиційні засоби народної медицини

При загостренні гастриту медикаментозне лікування і дієта доповнюються рецептами народної медицини. Добре допомагає вівсяний кисіль, який має ранозагоювальну, пом’якшувальною і обволікаючим дією.

Необхідно замочити 100 грам вівса в склянці води на ніч. Вранці зайву воду злити, додати в кашу столову ложку крохмалю, поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти з плити. Кисіль в теплому вигляді вживають перед сніданком. Вживають без обмежень по тривалості.

Морквяний сікПри гастриті зі зниженою кислотністю допомагають картопляний і морквяний соки. Вони впливають на кислотність шлунка, підвищуючи її. Свіжовичавлений сік (приблизно 100 грам) слід випивати за годину до прийому їжі.

Якщо кислотність шлунка підвищена, то нарівні з медикаментозним лікуванням призначають фолієву кислоту, вітаміни групи В, вітаміни А і Е. при зниженні секреторної функції додатково слід прийняти відвари шипшини, деревію і подорожника.

Профілактика

Варто пам’ятати: навіть якщо гастрит довго не нагадує про себе, загострення все одно може статися в будь-який час, тому варто знати, що робити при гастриті, і пам’ятати про профілактику. Як довго буде тривати загострення захворювання, багато в чому залежить від своєчасно прийнятих заходів.

ДієтаСлід дотримуватися дієти. Не вживати жирного, смаженого, консервованого, гострого. З обережністю потрібно їсти рослинну їжу, яка містить грубу клітковину.

Перед застіллям краще проковтнути невеликий шматок вершкового масла, щоб воно зробило обволікаючу дію на стінки шлунка. Після їжі при наявності тяжкості або болю слід прийняти таблетку Фестала або інший препарат, що містить травні ферменти.

Під час загострень потрібно вживати печені яблука, кисломолочні та рисові запіканки. Слід строго дотримувати всі рекомендації лікаря, приймати ліки і дотримуватися сувору дієту. Це допоможе усунути запалення, скоротити тривалість нападу загострення.

Сезонне загострення гастриту є небезпечним для життя станом. Воно виснажує психічні та фізичні сили людини. В цей час він стає непрацездатним. Тому при перших гострих симптомів гастриту, як лікувати хворобу, повинен вирішувати тільки лікар.

Залишити відповідь